Alături de alți colegi din alte județe ale țării, reprezentanții Patronatului Medicilor de Familie din Galați cer, printr-o scrisoare deschisă, ministrului Sănătății să nu distribuie prin cabinete iodura de potasiu.
Aceștia nu pot să o facă deoarece consideră că această activitate de distribuție medicamente nu face parte din domeniul lor de activitate, în plus, pe fondul creșterii numărului de consultații cauzate de COVID-19 și viroze, timpul necesar și distribuția ar fi în detrimentul consultațiilor.
De asemenea, medicii cer Ministerului Sănătății să găsească o altă modalitate de distribuire chiar prin autoritățile locale sau serviciile medicale ale acestora. "Medicii de familie sunt furnizori privați de servicii medicale de asistență medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate. Recent, ministrul Sănătății a anunțat că medicii de familie vor fi implicați în distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu. La fel ca și decizia distribuirii tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie vaccinatori, acest ultim anunț ne determină să facem un apel de urgență pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăți și chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistență medicală primară", se arată în scrisoarea deschisă semnată de Patronatele din nouă județe către Ministerul Sănătății.
Reprezentanții gălățeni ai Patronatului Medicilor de Familie mai explică încă o dată de ce nu vor putea să distribuie aceste pastile. "Suntem nouă Patronate la nivel național care au semnat această scrisoare . Noi medicii de familie, ca și toți medicii, nu suntem furnizori de medicamente, suntem furnizori de servicii medicale. La 150 de persoane pe zi, la o medie de 1.800 de pacienți, durează undeva la o lună să facem această distribuție, asta ar însemna ca timp de 2-3 săptămâni, o lună să nu mai dăm consultații. Este imposibil să facem așa ceva, eu cred că domnul ministru de câte ori a decis, și nu numai dumnealui, ar trebui să ne întrebe și pe noi, exclus să facem așa ceva pentru că nu avem timpul necesar, iar în contractul nostru de prestări servicii scrie foarte clar, interzis distribuirea de medicamente la nivelul cabinetului", a precizat dr. Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Galați.
La Galați, la nivelul DSP, au ajuns 857 de mii pastile de iodură de potasiu, iar de săptămâna viitoare ar trebui să înceapă distribuția către populația eligibilă a acestor pastile, după cum am relatat AICI.