Maternitatea Buna Vestire şi Spitalul Judeţean sunt singurele unităţi sanitare cu paturi, din judeţul nostru, care vor fi supuse verificărilor cerute de Ministerul Sănătăţii după „Scandalul Silicoanelor”, de la Spitalul de Arşi din Capitală. Asta după ce Ministerul Sănătăţii anunţase anterior că după imensele probleme descoperite cu falsa decontare a serviciilor în Bucureşti vor fi verificate spitalele din toată ţara. Luni dimineaţa, un ordin al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate lămurea clar care sunt spitalele din ţară ce vor fi supuse verificărilor. Au fost luate în calcul doar spitalele care au secţii de ginecologie şi chirurgie plastică, cum este cazul Spitalului Judeţean, sau secţii de ginecologie, cum este cazul Maternităţii Buna Vestire. Se fac verificări doar în acestea, unde s-ar fi putut pune, să spunem, silicoane, iar intervenţia estetică, nedecontată de Casa de Asigurări, să fie fals trecută ca una necesară sănătăţii, intervenţie care poate fi decontată de stat.
Deşi în judeţul Galaţi mai sunt două spitale ce au în componenţă secţii de ginecologie, este vorba de Spitalul de la Tecuci şi cel de la Târgu Bujor, acestea nu au fost luate în calcul deoarece este puţin probabil că ar avea aparatura necesară şi medicii specializaţi pentru intervenţii estetice. Oricum, în Galaţi, Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate vor să verifice doar două spitale.
„În Galaţi vor fi controlate doar Spitalul Clinic de Urgenţă şi Maternitatea Buna Vestire. Acestea au secţii de ginecologie şi chirurgie plastică sau doar secţie de ginecologie. Vor fi două echipe mixte, fiecare cu câte trei membri. Per total, sunt patru membri de la Casa de Asigurări de Sănătate şi doi de la Direcţia de Sănătate Publică. Cele două comisii vor verifica fiecare câte una dintre cele două unităţi sanitare supuse verificării. Vor fi controlate serviciile medicale pe care aceste unităţi le-au furnizat în baza contractelor încheiate”, a declarat dr. Elena Vrabie, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi.
Urmează ca în cadrul controalelor să se descopere dacă există nereguli cauzate de diferenţele între ceea ce s-a raportat şi ceea ce s-a realizat pentru pacient. Controalele trebuie terminate până la sfârşitul lunii, iar apoi, în 15 zile de la finalizare, rezultatele trebuie trimise la Bucureşti.