- Ce ar trebui să ştie gălăţenii despre omul Ionuţ Pucheanu?
Ar trebui să ştie că sunt un om foarte determinat să duc la bun sfârşit ceea ce mi-am propus. Şi sunt dispus să muncesc zi şi noapte pentru a realiza acest lucru. Asta am făcut ca antreprenor şi manager, în mediul privat, la fel am procedat şi în diversele funcţii pe care le-am ocupat în administraţia publică. Ştiu că tinereţea mea este în continuare privită de unii cu neîncredere, dar îi asigur pe toţi gălăţenii că am şi experienţă şi voinţa necesare pentru a schimba felul în care se dezvoltă oraşul nostru. Sunt născut şi crescut în Galaţi, mi-am terminat studiile în Bucureşti, dar m-am întors la Galaţi, mi-am întemeiat aici o familie şi am început o afacere. Ce îmi doresc cel mai tare de la acest mandat este ca, la finalul celor patru ani, cei mai mulţi dintre tinerii care sunt astăzi de vârsta mea sau poate chiar mai tineri decât mine să îşi dorească să rămână la Galaţi. Să nu mai plece, să-şi facă o viaţă aici şi să ne ajute să ducem Galaţiul în secolul XXI.
- Sloganul dvs. din campania electorală a fost ”Schimbarea în care credem”. Care va fi prima schimbare pe care doriţi să o faceţi din prima lună de mandat?
Primul lucru pe care vreau să-l fac este o evaluare foarte atentă a proiectelor care se află în prezent în desfăşurare. Să vedem ce merge, ce nu merge, ce este în întârziere... După ce vom avea această evaluare, vom putea să punem la punct un plan de implementare a proiectelor la care ne-am angajat în campania electorală: asfaltarea străzilor, modernizarea transportului public, sistematizarea parcărilor, rezolvarea problemelor cu apa caldă şi căldura, ridicarea de pe stradă a câinilor fără stăpân... ca să menţionez doar câteva dintre priorităţile mandatului meu.
- Care au fost cea mai importantă realizare şi cel mai mare eşec al dvs. în calitate de director al Serviciului Public Ecosal, funcţie pe care aţi ocupat-o în ultimii ani?
Unele dintre cele mai mari reuşite din mandatul de director general al Ecosal sunt legate de relaţia cu Primăria, dar în acelaşi timp şi cele mai mari dezamăgiri. Am reuşit în mare măsură să înnoim dotările acestui serviciu public, cu noi maşini de gunoi, cu utilaje mult mai versatile pentru salubrizarea Galaţiului, precum şi cu o mai bună sistematizare a modului în care gunoiul este strâns. În acelaşi timp, la reuşite aş trece inclusiv echilibrarea bugetului şi, nu în ultimul rând, ca şi reuşită este faptul că am reuşit să schimb climatul şi atmosfera în care colegii mei de la Ecosal îşi desfăşoară activitatea.
Cea mai mare nerealizare cred că a fost eşecul în încercările repetate de a convinge Primăria să asigure Ecosal resursele necesare rezolvării problemei câinilor fără stăpân. În acelaşi timp, faptul că fosta administraţie a refuzat să implementeze măsurile necesare pentru ridicarea standardului de salubrizare a oraşului... o pot trece tot la capitolul eşec. Şi aici mă refer la tot pachetul de măsuri pe care le-am înaintat ca şi proiecte către Primărie: înfiinţarea echipelor pentru salubrizarea cartierelor, scoaterea în afara oraşului a societăţilor care se ocupă de colectarea deşeurilor reciclabile, interzicerea şi confiscarea atelajelor folosite la transportarea acestor materiale reciclabile, prezenţa şi intervenţia mult mai promptă a Poliţiei Locale în tot ceea ce înseamnă menţinerea unui grad cât mai înalt de curăţenie.
- Sunteţi tânăr şi deci aveţi energia şi viziunea specifică vârstei. În acest context, întrebarea este dacă oraşul va fi animat de spectacole şi activităţi dedicate tinerilor, în condiţiile în care în ultimii ani acesta a fost un subiect controversat.
Tinereţea nu înseamnă numai distracţie. De altfel, tinerii din Galaţi îşi doresc mai degrabă să aibă locuri de muncă bine plătite decât spectacole gratuite. Iar prioritatea Primăriei va fi crearea de locuri de muncă pentru tineri. Eu vreau ca tinerii să rămână în Galaţi, iar pentru asta au nevoie de job-uri, de locuinţe, de şcoli bune pentru copii, de spitale curate. După ce vom reuşi să le facem pe acestea, atunci ne vom putea gândi şi la distracţie.
- Care vor fi persoanele la care veţi apela atunci când veţi avea nevoie de un sfat legat de problemele oraşului?
În primul rând cred că cetăţenii cunosc cel mai bine problemele oraşului. Prin urmare, vocea lor va fi ascultată în primul rând. În al doilea rând cred că Galaţiul are nevoie de voci pertinente, care să vorbească în cunoştinţă de cauză când vine vorba de abordarea unor probleme şi de rezolvarea lor. Aşa cum am mai spus, perioada în care un om avea impresia că le ştie pe toate a trecut de mult. În funcţie de problemele cu care ne vom confrunta, vom consulta atât opinia publică (dacă e vorba de probleme de resistematizare urbană), dar şi specialiştii din cadrul universităţilor gălăţene sau alţi specialist, atunci când problema tinde să devină mult prea tehnică. Cred că printr-o consultare permanentă între administraţia locală, societatea civilă, mediul academic precum şi mediul privat, problemele Galaţiului vor putea găsi o soluţionare mult mai bună şi o abordare mult mai profesionistă.