24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Global Village - un sat global în campusul studenţesc
Global Village - un sat global în campusul studenţesc

În campusul studenţesc "Al.I. Cuza" Galaţi, care a găzduit Global Village, eveniment organizat de AIESEC Galaţi, a fost mare petrecere. Tinerii au avut posibilitatea de a petrece timpul cu oameni ce aparţin unor culturi diferite, să cunoască tradiţiile şi obiceiurile din ţări precum Pakistan, Singapore, India, Egipt, China, Guatemala, Indonezia, Thailanda, Turcia, Mexic şi Kazahstan. Mai mult, fiecare ţară şi-a prezentat şi mâncărurile specifice, care au fost gustate de un juriu şi la final au fost oferite premii.
„Sunt studenţi şi elevi din 17 ţări, sunt 23 de studenţi străini în total. Vorbim aici de Global Village, un sat global, unde noi putem cunoaşte tradiţiile din alte state. Este o acţiune care pune în evidenţă diversitatea“, a spus Robert Lefterache, AIESEC Galaţi.
O studentă din Indonezia, adusă la noi prin programul AIESEC, a prezentat o supă tradiţională din legume - broccoli dar şi altele - picantă şi sărată. În afară de mâncare a mai adus şi un „batic”. Se pronunţă ca în România, dar este altceva. Este o bucată mare de material pictată manual din care se poate face o fustă sau alt articol de îmbrăcăminte. Durează cam 3-6 luni să se facă un batic şi în bani româneşti costă 1.000 lei. Din Kazahstan, o participantă a venit cu vinete cu roşii şi un sos picant iar ca desert biscuiţi dulci cu un sos tradiţional. Chinezii din Hong Kong au adus mostre de bani, dolari, din aceea locaţie, dar şi ceea ce înseamnă la ei meniu de picnic, adică aripioare prăjite cu sos de soia şi ananas cu un fel de cârnăciori. Mexicanii au adus sosuri, evident şi guacamole, şi fasole bătută, turcii au venit cu dulciuri dar şi cu clasica cafea. Câţiva elevi din Galaţi, coordonaţi de AIESEC, au împrumutat câte o ţară fără reprezentant, cum ar fi Franţa, şi au adus un meniu specific.
Pentru acest eveniment, studenţii români şi-au adus ajutoare: câţiva militari care au pregătit fasole cu ciolan.
„Preparăm tradiţional fasolea cu ciolan, după reţeta noastră clasică. Trebuie să guste preparatul nostru tradiţional. Pentru că sunt musulmani aici, am pregătit separat şi fasole fără ciolan“, a spus Floricel Cercel, maistru militar, bucătar la Batalionul 284 tancuri Galaţi. Toate mâncărurile au fost gustate de un juriu iar la final au fost împărţite premii şi medalii şi s-a dansat pe ritmuri tradiţionale din fiecare ţară.


Articole înrudite