Dacă celebra groapa denumită „gropzilla” şi aflată de câţiva ani în preajma Elicei nu ar fi de ajuns pentru ca zona să devină în curând un punct inedit de atracţie turistică, iată că de curând a mai apărut o groapă mai mică, tot în dreptul „gropzillei”, dar mai jos, pe Faleza Inferioară. Ca şi în cazul primei gropi, devenite de acum un lucru obişnuit în peisaj şi pentru a cărei rezolvare, de-a lungul ultimilor ani, s-au constituit „n” comitete şi s-au alocat fonduri pentru lucrări care par că nu au avut vreun rezultat acceptabil, iată că şi în cazul „suratei” mai mici s-a întâmplat acelaşi lucru. Adică, timp de două zile, la sediul Prefecturii au avut loc şedinţe la care au participat reprezentanţi ai diferitelor instituţii publice, inclusiv Apă Canal, Primărie, dar şi specialişti de la Bucureşti care au analizat situaţia şi au ajuns la anumite concluzii. Dincolo de toate măsurile elaborate în urma acestor întruniri, nu se precizează nimic legat de valoarea estimativă a sumei necesară pentru rezolvarea acestei probleme care pare eternă, dar am dori să aflăm şi când va fi finalizat proiectul de reabilitare şi consolidare a Falezei, despre a cărui elaborare s-a tot discutat în ultimii ani şi care putea fi făcut pe bani europeni. Conform comunicatului transmis de către Primăria Galaţi, au fost dispuse primele măsuri pentru limitarea şi înlăturarea efectelor accidentului de sol produs pe Faleza Inferioară a Dunării. „Întrunit în şedinţă de lucru, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a luat următoarele decizii: Primăria municipiului Galaţi va efectua, în regim de urgenţă, proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare a colectorului de canalizare din zonă; Primăria municipiului Galaţi va efectua, în regim de urgenţă, proiectarea şi execuţia lucrărilor hidrotehnice de reabilitare a cheului din zona «Valurile Dunării», vor fi efectuate măsuri geo-topografice pe toată lungimea Falezei Inferioare pentru a fi identificate şi alte eventuale puncte nevralgice, va fi întocmită o hartă a apelor subterane din zona «Elice», pentru a se stabili cu precizie de unde provin apele care accentuează fenomenele de sol. Până la înlăturarea totală a efectelor accidentului de sol, zona în care s-a produs surparea va fi monitorizată şi protejată permanent, iar accesul maşinilor mai grele de 1,5 tone este interzis”, se precizează în comunicatul Primăriei. Nu se precizează însă perioada în care trebuie efectuate aceste sarcini şi nici sursa de finanţare a acestora.
Reprezentanţii Primăriei anunţă că, între timp, groapa de pe Faleza Superioară a fost acoperită provizoriu, din motive de protecţie a solului, care este foarte vulnerabil, din cauza infiltraţiilor şi a presiunii constante a apelor Dunării şi a pânzei freatice. În acest fel, apele pluviale nu mai ajung în zona vulnerabilă şi nu mai pun şi ele o presiune suplimentară pe sol. „Nu în ultimul rând, groapa a fost astupată şi pentru că devenise un loc de colectare şi depozitare a deşeurilor”, se mai arată în comunicat. Faptul că celebra groapă a fost astupată se putea observa cu ochiul liber încă de când au avut loc manifestările organizate sub egida „Dunărea noastră”, când a început cosmetizarea ei. Cei care se plimbă pe Faleza Superioară a Dunării pot însă observa apariţia în anumite locuri a unor crăpături pe trotuar, a căror cauză rămâne o necunoscută.
Măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor de la Faleza Dunării
Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a adus ieri la cunoştinţa membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă rezultatele studiului realizat de specialiştii Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, la comanda Primăriei municipiului Galaţi, se arată într-un comunicat de presă remis de Primăria Galaţi. „Datele au fost prezentate prefectului în cursul zilei chiar de către specialiştii care au lucrat la acest proiect ce a necesitat investigaţii geotehnice, monitorizare în teren şi monitorizare satelitară. Ţinând cont de aceste concluzii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât demararea în regim de urgenţă a procedurilor de achiziţie, proiectare şi execuţie a lucrărilor de reparaţii la vechiul canal colector în zona Elice, de completare şi compactare a solului, precum şi repararea şi consolidarea cheului fluviului pe lungimea afectată de surpare. Totodată, s-au făcut către Primăria municipiului Galaţi două recomandări: monitorizarea permanentă a comportării solului pe Faleza Superioară şi întocmirea unei hărţi hidrogeologice care să evidenţieze traseul exact al apelor freatice”, se arată în comunicatul de presă. Surse apropiate întrunirii ne-au declarat că specialiştii de la Bucureşti au tras serioase semnale de alarmă legate de problemele existente şi care ar trebui să preocupe la ora actuală administraţia publică, dar şi pe politicienii gălăţeni, care au fost insensibili la semnalele trase încă de acum câţiva ani de o specialistă renumită din Galaţi, care a decedat, dar a cărei voce, din păcate, nu a fost ascultată.