În ultima săptămână în judeţ s-a ajuns la peste 4.000 de cazuri de viroze, gripe şi pneumonii, iar Spitalul pentru Copii este la capacitate maximă. Foarte mulţi copii sunt trataţi în ambulatoriu. În trei secţii accesul vizitatorilor este interzis. Alţi copii au însă forme mai grave, aşa că acum spitalul este din nou plin până la refuz. S-au luat şi măsuri speciale de protecţie din cauza alertei epidemiologice.
„În acest moment spitalul este la capacitate maximă, sunt aproximativ 150 de prezentări pe 24 de ore, însă reuşim să ne descurcăm, nu transferăm nimic, este restricţionat accesul vizitatorilor pe unele secţii. Este interzis accesul pe secţiile cu risc mare, terapie intensivă, neonatologie şi chirurgie. Predomină virozele respiratorii, pneumoniile, faringoamigdalitele, dar pe primul loc este gripa. Cu adevărat sunt mai multe prezentări anul acesta”, a precizat dr. Cristina Marin, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” Galaţi. Vizitatorii pot intra doar cu masca şi intervalul de vizitare este restrâns dacă este vorba despre saloane.
Măsuri de prevenţie s-au luat şi la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei”, unde însă se pot face vizite pe ATI, dar să nu depăşească 5 minute, pe celelate secţii timpul de vizitare este de 15 minute un singur aparţinător. La fel, se poartă masca asigurată de către spital.
Într-o săptămână, numărul gălăţenilor cu răceli, gripe şi pneumonii trece de 4.000 de cazuri. Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a informat iar populaţia privind măsurile de prevenţie, pornind de la spălarea mâinilor până la purtarea măştii în zone aglomerate şi până la vaccinare antigripală. Sunt şi centre pentru evaluare şi tratamente ambulatorii. „La nivelul judeţului Galaţi s-au instituit centre de evaluare pentru pacienţii cu viroze respiratorii în număr de patru. Trei în Galaţi - la Spitalul pentru Copii, Spitalul TBC şi Spitalul de Boli Infecţioase - şi în judeţ - la Tecuci, la Spitalul Anton Cincu din oraş”, a precizat Riveica Ene, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.
Situaţia epidemiologică din judeţ a dus şi la creşterea numărului apelurilor către Serviciul Judeţean de Ambulanţă. „În ultima perioadă serviciul nostru a fost solicitat să intervină la mai multe cazuri de viroze şi gripă în special la copii, dar şi la persoane adulte, sigur şi pe fondul alertei epidemiologice. Aceste cazuri sunt din ce în ce mai dese, cu gravitate în creştere. Cazurile sunt în creştere în medie cu 15 la sută. Cam atât a crescut numărul de cazuri cu astfel de afecţiuni”, a precizat dr. Mihai Polinschi, purtător de cuvânt SAJ Galaţi.
Articole similare: Stare de alertă epidemiologică! Şedinţă de urgenţă la Prefectura Galaţi