În cadrul Colegiului prefectural desfăşurat miercuri 27 ianuarie, la prefectură, a fost prezentat un raport al Gărzii de Mediu privind activitatea instituţiei, pe parcursul anului anterior. În 2015 Garda de Mediu a efectuat 1.345 de controale, dintre care 516 au fost planificate, iar 829 neplanificate. În urma controalelor inspectorii Gărzii de mediu au dat 137 de sancţiuni contravenţionale. Dintre acestea, 52 au fost amenzi ce au totalizat 528.500 lei.
Principalele abateri de la prevederile legislaţiei de mediu au fost: neasigurarea de către administraţiile autorităţilor locale a depozitării deşeurilor (provenite din construcţii ori deşeu menajer) atât pe domeniul public, cât şi cel privat; necolectarea reciclabilă corespunzătoare; existenţa de resturi vegetale depozitate direct pe sol; implicarea necorespunzătoare a populaţiei în curăţarea localităţilor.
Două firme care şi-au încetat activitatea în municipiul Galaţi, SC Sator SRL şi Mehid, au lăsat în fostele amplasamente deşeuri periculoase, doar la prima fiind depistate 202,71 de tone de asemenea deşeuri.
La nivelul municipalităţii Galaţi au fost constatate tăieri masive de copaci aflaţi pe domeniul public, fără să fie respectată măsura decisă de Garda de Mediu, privind replantarea în prima parte a anului 2015. De altfel, în raportul Gărzii de Mediu se arată: „Primăria municipiului Galaţi nu a notificat instituţiei noastre realizarea măsurii nici până la această dată”. Situaţia a fost constatată şi pe aliniamentul drumurilor judeţene, fiind strânse doar trunchiurile copacilor tăiaţi.
De asemenea, a fost constatată nerespectarea de către agenţi economici a obligaţiilor faţă de Administraţia Fondului de Mediu (lipsa raportărilor şi a contribuţiilor aferente pentru ambalaje, uleiuri, deşeuri feroase şi neferoase), precum şi nerespectarea prevederilor actelor de reglementare.
Instituţia a înregistrat şi soluţionat 219 reclamaţii ce făceau referire la amplasarea necorespunzătoare a adăposturilor de animale şi grupurilor sanitare, în mediul rural, tăieri ilegale de arbori precum şi depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor (uneori reclamaţia fiind făcută chiar de proprietarul terenului).