Eforturi pentru căldura gălăţenilor din luna februarie

Marți, 26 Ianuarie 2016 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se fac promisiuni de continuare a furnizării căldurii, din partea reprezentanţilor Calorgal, pentru restul sezonului rece. Promisiunile publice au fost emise în cadrul Comisiei de Dialog Social desfăşurată la Prefectură, marţi, din partea reprezentantului Calorgal, Mircea Ispas. Acesta a precizat în plenul şedinţei: “Din punctul nostru de vedere şi al Primăriei, noi furnizăm agent termic”. Promisiunea a fost făcută după ce prefectul Dorin Otrocol i-a cerut lui Ispas să ofere un răspuns că replică la avertismentele din presa locală privind incapacitatea Calorgal de a oferi căldura gălăţenilor pe tot parcursul sezonului rece.
Replica Electrocentrale nu a întârziat să apară. ”Calorgal, noul distribuitor, nimeni altul decât Apatermul falimentar, dar cu o nouă pălărie, declară că, din punctul dânşilor de vedere, sistemul nu ar trebui să aibă nicio problemă pentru că Primăria (mulţumim domnului primar pentru implicare) a plătit un nou avans de 8,5 milioane lei pentru luna februarie. Şi aşa este, confirm! Însă observ că se doreşte a fi uitat avertismentul public lansat de atâtea ori de Electrocentrale Galaţi SA că o condiţie la fel de importantă pentru a beneficia de combustibil este, pe lângă plata în avans a acestuia, şi plata ratelor eşalonate la datoria către Romgaz şi Transgaz din sezonul rece 2014-2015, generată de fostul distribuitor (Apaterm SA), acum în faliment.
Spuneam şi spun că ritmul încasărilor de la Apaterm a fost şi este cu mult sub nivelul sumelor necesare achitării ratelor din eşalonările pe care Electrocentrale Galaţi SA le are semnate cu Romgaz şi Transgaz, societatea noastră neavând alte resurse pentru plata acestora în afară de aceste încasări”, a declarat Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale Galaţi SA. Acesta a mai precizat: ”Aşa cum spuneam, continuarea funcţionării sistemului de termoficare este, în acest moment, sub risc pentru că situaţia încasărilor de la Apaterm nu s-a schimbat, noi încercând în acest moment să obţinem amânarea plăţii acestor rate faţă de Romgaz şi Transgaz. În plus, doresc să reamintesc şi de solicitarea actualilor angajaţi ai Calorgal de a beneficia de un număr de până la 24 salarii compensatorii (sume ce pot ajunge până la 120-130 mii lei/angajat) de la fostul distribuitor, Apaterm. Dacă instanţa le va da câştig de cauză, resursele Apaterm, şi aşa insuficiente, vor fi direcţionate în această direcţie cu peste 21 milioane de lei, afectând grav posibilitatea societăţii noastre de a mai încasa resursele necesare plăţii datoriei din sezonul rece 2014-2015. Repet, sistemul de termoficare se confruntă cu aceste dificultăţi, în primul rând din cauza sumei de aproximativ 385 milioane lei ce nu a fost recuperată de la fostul distribuitor, acesta fiind cauza principală şi a insolvenţei noastre şi a lipsei de resurse pentru reparaţiile capitale necesare reţelei de termoficare”. Referitor la avariile din reţeaua de termoficare, Sinan Mustafa spune că ”cel puţin până în acest moment, nu au afectat un număr mai mare de 3-5 puncte termice din totalul de 130, pentru o perioadă medie de 12 ore. Pentru acest lucru ne cerem încă o dată scuze şi asigur că am făcut, facem şi vom face tot ce e ne stă în putinţă să menţinem funcţional acest sistem”. Reprezentantul Electrocentrale afirmă că în acest moment, parametrii la care se livrează agentul termic sunt: debit - 2900, presiune - 4,1, temperatură - 87 Gcal.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu