16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi: Dunărea, la cele mai scăzute cote din ultimii 20-30 de ani
Galaţi: Dunărea, la cele mai scăzute cote din ultimii 20-30 de ani

Seceta a dus la reduceri mari de cote și debite ale Dunării față de o perioadă normală. Fluviul a atins astăzi, la Galați, cota de doar 110 cm, în situația în care anul trecut în aceeași perioadă trecea de 270 cm. Și debitul Dunării e redus aproape de jumătate față de valoarea multianuală. Nu mai puțin de doi metri a scăzut nivelul apei de la începutul perioadei de secetă.

Asemenea cote nu s-au mai întâlnit de peste 20-30 de ani. Cel mai clar văd acesta constantă reducere a nivelului fluviului călătorii care trec cu bacul din Galați către satele de pe malul Dunării, din județul Tulcea. Unii spun că nu au prins în viața lor o Dunăre aşa de mică. „Este mică rău, apă. Se vede. Dunărea a scăzut, a ieșit și insula. Apa e scăzută rău tare, nu a plouat, pământul este uscat. Nu am văzut așa Dunăre mică de mai bine de 20 de ani. De fapt, așa mică apa eu nu am apucat să o văd“, spunea o femeie din IC Brătianu, Tulcea, care aștepta să se urce pe bac.

În unele zone, Dunărea s-a retras și cu zeci de metri față de malul ei obișnuit și a scăzut în adâncime cu aproximativ doi metri. Acest lucru este evident în zona portului de ambarcațiuni ușoare unde o parte a pontoanelor sunt cam pe uscat, așa că la pontoane se poate ajunge și mergând pe jos prin zone unde până acum era apă. Apa fluviului a scos la iveală iar insula creată din aluviuni în mijlocul Dunării. Pare a fi mai întinsă însă cum nu este în șenalul navigabil deocamdată nu creează probleme navigatorilor. Ar fi doar un spectacol admirat deobicei de gălățeni, dar cum zona falezei e mai mult goală deoarece sunt restricții de circulație nu prea are cine să admire peisajul.

Reprezentanții AFDJ Galaţi spun că lucrările de dragaj realizate permit deocamdată trafic normal pe Dunăre. „Cauza acestor reduceri de cote și debite este seceta. Debitul este în ușoară creștere, valoarea lui este acum de 3350 m³/s dintr-o medie multianuală de 7250 m³/s. Sperăm, cu aceste ploi, cota să crească, este mică și este în ușoară scădere. Am înțeles că de de 20-30 de ani nu s-au mai înregistrat aceste scăderi, dar, așa cum v-am spus, circulația pe Dunărea fluvială se desfășoară în condiții optime. Asta deoarece s-au luat şi măsuri de dragaj, avem un contract de prestări servicii, încheiat în 2019, valabil până în 2022. Am lucrat pe trei loturi, începând cu luna martie, acum am finalizat şi am lucrat în cele 13 puncte critice. Asigurăm o adâncime de 2,5 metri pentru Dunărea Fluvială, iar pe Dunărea Maritimă 24 de picioare. Nu sunt acum probleme cu navigaţia”, a declarat Sorin Crețu, director AFDJ Galați. În lunile de vară se poate ajunge și la cote și mai mici care vor crea probleme transportatorilor.


Articole înrudite