26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi: Cinci persoane condamnate definitiv pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă
Galaţi: Cinci persoane condamnate definitiv pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă

Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi informează că cinci persoane au fost condamnate definitiv în baza unor acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Astfel, în perioada 22.01.2021 - 22.03.2021, Curtea de Apel Galaţi şi Tribunalul Galaţi (prin neapelare) au dispus condamnarea definitivă la pedeapsa de 1 an şi 5 luni închisoare, respectiv la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, în ambele cazuri cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către un inculpat, respectiv a infracţiunii de cumpărare de influenţă de către alţi patru inculpaţi.

De asemenea, faţă de inculpaţii condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, instanţa de judecată a dispus şi interzicerea pe o perioadă de 1 an şi 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exercitarea autorităţii de stat.

Totodată, pentru fiecare inculpat în parte s-a dispus să presteze o muncă în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul unei instituţii publice sau unei instituţii de învăţământ din judeţul Galaţi.

Inculpaţii în cauză au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorul de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi, într-un dosar penal constituit ca urmare a sesizării din oficiu a poliţiştilor anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi, procurorul propunând condamnarea în modalitatea mai sus prezentată, aceasta fiind admisă de instanţele de judecată.

Hotărârile sunt definitive.

În fapt, în urma probatoriului administrat, a rezultat următoarea situaţie de fapt:

1. La data de 19 februarie 2020, primul inculpat a dat unui ofiţer de poliţie din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Galaţi, în mod direct şi pentru sine, o pungă de cadouri conţinând produse alimentare şi cosmetice, în scopul îndeplinirii de către ofiţerul de poliţie, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a următoarelor activităţi: verificarea actelor dosarului unei candidate neidentificate (care nu promovase proba practică) şi programarea ei în timp util (până la expirarea termenului de un an de la absolvirea cursului de pregătire teoretică şi practică), în vederea susţinerii probei practice a examenului de obţinere a permisului de conducere categoria B.

2. În perioada octombrie 2019 – februarie 2020, un alt inculpat a promis unei persoane, suspecte în cauză, iniţial suma de 600 de euro (pretinsă în prealabil de suspectă), majorată ulterior la 700 de euro (conform pretinderii suplimentare realizată de suspectă) pentru ca aceasta din urmă să îşi exercite influenţa (pe care o avea în mod real şi pe care a promis, în schimb, să o traficheze în interesul inculpatului) asupra unui ofiţer de poliţie din cadrul Serviciului Public Comunitare Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Galaţi. Practic, suspectul a promis că îl va determina pe funcţionarul public să îi faciliteze atât programarea preferenţială la susţinerea probei practice, cât şi promovarea probei practice a examenului auto şi, implicit, obţinerea permisului categoria C.

În acest sens, la data de 14 ianuarie 2020, imediat după ce inculpatul a aflat că promovase proba practică, i-a remis persoanei suspecte suma de 700 de euro pentru influenţa astfel traficată. Ulterior dobândirii categoriei C, inculpatul i-a promis suspectei şi remiterea suplimentară a unei sume neprecizate de bani (pretinsă în prealabil de persoana suspectă) pentru obţinerea, prin intermediul aceluiaşi tip de influenţă a suspectei, şi a categoriei CE a permisului de conducere (programarea preferenţială la susţinerea probei practice şi facilitarea promovării probei practice pentru categoria CE).

3. În perioada aprilie – iunie 2019, un alt inculpat, împreună cu soţul său, a promis unui alt suspect remiterea sumei de 500 de euro (pretinsă în prealabil de acesta), pentru a-şi exercita influenţa (pe care o avea în mod real şi pe care a promis, în schimb, să o traficheze în interesul inculpatei) asupra unui ofiţer de poliţie din cadrul Serviciului Public Comunitare Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Galaţi.

Practic, suspectul a promis că îl va determina pe funcţionarul public să îi faciliteze atât programarea preferenţială la susţinerea probei practice, cât şi promovarea probei practice a examenului auto şi, implicit, obţinerea permisului categoria B.

În acest sens, la data de 18 iunie 2019, imediat după ce inculpata a aflat că promovase proba practică, împreună cu soţul său, i-a remis persoanei suspecte suma de 500 de euro pentru influenţa astfel traficată.

4. În perioada decembrie 2019 – martie 2020, un alt inculpat, a promis unui alt suspect remiterea sumei de 400 de euro (pretinsă în prealabil de acesta), pentru a-şi exercita influenţa (pe care o avea în mod real şi pe care a promis, în schimb, să o traficheze în interesul inculpatei) asupra unui ofiţer de poliţie din cadrul Serviciului Public Comunitare Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Galaţi. Practic, suspectul a promis că îl va determina pe funcţionarul public să îi faciliteze atât programarea preferenţială la susţinerea probei practice, cât şi promovarea probei practice a examenului auto şi, implicit, obţinerea permisului categoria B.

În acest sens, la data de 8 februarie 2020 persoana inculpată i-a remis suspectei suma de 400 de euro în scopul traficării respectivei influenţe, bani pe care în final însă – dat fiind că nu a promovat proba practică – persoana suspectă i-a restituit în integralitate, în perioada aprilie – iulie 2020, inculpatei.

Menţionăm faptul că acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost întocmite într-un dosar penal înregistrat ca urmare a disjungerii cercetărilor din dosarul penal iniţiat pe baza sesizării din oficiu a poliţiştilor anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi, dosar în care procurorul de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi a finalizat cercetările şi a dispus, la data de 27 iulie 2020, trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a unui angajat al S.P.C.R.P.C.Î.V. Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (16 acte materiale) şi în stare de libertate, a trei persoane fizice, fără calitate specială, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de dare de mită.

Prin acelaşi rechizitoriu, s-a dispus trimiterea în judecată a altor trei inculpaţi, dintre care doi foşti poliţişti în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

De asemenea, întrucât în prezenţa apărătorilor aleşi/desemnaţi din oficiu, un număr de cinci inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, cu patru dintre mituitorii implicaţi în activităţile infracţionale enumerate mai sus, precum şi cu un instigator la săvârşirea infracţiunii de dare de mită, au fost deja încheiate – din iniţiativele lor – acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Activităţile de urmărire penală în cauză au fost desfăşurate şi sunt continuate de poliţiştii anticorupţie din cadrul D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi, în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorul de caz, precizează DGA Galaţi.


Articole înrudite