Actualul primar, Ionuţ Pucheanu, ca şi Marius Stan în mandatul trecut, tot face strategii, consultări şi încearcă să găsească soluţii viabile de furnizare a căldurii în sistem centralizat. Deşi sezonul rece se apropie, încă nu s-a găsit nicio variantă acceptabilă şi nu mai este mult până în octombrie, când Electrocentrale are termen pentru a prezenta un plan de reorganizare în faţa instanţei, astfel încât societatea să poată fi salvată de la faliment. Ca urmare a declaraţiilor oficialilor Primăriei Galaţi, administratorul special al Electrocentrale SA, Sinan Mustafa, a luat poziţie, arătând o altă realitate.
În urmă cu câteva zile, cotidianul nostru a publicat un articol în care se relata despre un planul pe termen lung de termoficare a oraşului ce va fi implementat începând de anul viitor în Micro 19, unde s-ar putea uni conductele de la 5 puncte termice, iar acestea ar putea fi alimentate de la o minicentrală de cartier, în fapt un cazan de abur fierbinte (CAF) care să producă şi să distribuie agentul termic, folosind gaze naturale pe post de combustibil. “Va fi o investiţie cifrată la circa 500.000 de euro şi nu, nu luăm în calcul variante de tip SH”, declara primarul.
Ei bine, Sinan Mustafa răstoarnă situaţia prezentată de Primărie, aducând următoarele precizări:
”1. Întâlniri nu au fost aşa multe, ci două la iniţiativa noastră (CET), iar pe cea de-a treia am solicitat-o tot noi, pentru săptămâna viitoare.
2. Strategia de funcţionare aferentă sezonului rece următor, bazată pe estimarea de consum transmisă de distribuitor, a fost finalizată şi trimisă spre aprobare creditorilor CET încă de la începutul acestei luni. De atunci şi până acum, fiind respinsă încă, purtăm negocieri intense pentru a obţine acordul acestora. În acest sens avem pe data de 29.08.2016 o nouă adunare a creditorilor şi atunci sperăm să avem şi votul final. Precizez aici faptul că nemulţumirea creditorilor este dată de datoria înregistrată de fostul distribuitor, Apaterm SA, de peste 50 milioane RON, creată în sezonul 2014-2015 şi care în cea mai mare parte nici până astăzi nu este plătită, datorie care a generat la rândul nostru o sumă restantă aproximativ egală ca şi datorie către Romgaz şi Transgaz, restanţă purtătoare încă de penalităţi. Având în vedere că societatea noastră nu are resurse pentru a onora aceste restanţe, altele decat cele generate de încasările de la fostul distribuitor, total insuficiente până în prezent, încercăm să obţinem acordul creditorilor pentru o nouă eşalonare.
3. Eu, personal, pe baza informaţiilor pe care le deţin, îmi exprim opinia rezervată faţă de posibilitatea distribuitorul de gaz de face faţă valului de branşari/ creşteri de consum ce s-ar înregistra în cazul nefuncţionarii sistemului centralizat de termoficare pe perioada sezonului rece. Aici cred că trebuie să vorbim pe documente oficiale şi invit public pe această cale ca reprezentanţii Engie să ia o pozitie faţă de acest subiect.
4. Consider că este nevoie de continuitate în funcţionarea sistemului centralizat, o dată pentru că nu avem ce pune în schimb (am fi avut dacă recuperam cele peste 400 milioane RON de la fostul distribuitor) pentru a oferi o soluţie celor 36.000 de apartamente încă dependente de acest sistem, iar apoi pentru că, dacă l-am opri/bloca, atunci soluţia restructurată de funcţionare, oricare ar fi ea, chiar şi cea magică de 500.000 euro descrisă în articol, nu ar mai avea doritor în sistem, datorită timpului de implementare.
5. Noi încă din septembrie 2014 am avut şi transmis public o soluţie, cea a societăţii integrate în care municipalitatea să vina ca şi acţionar majoritar. Aceasta, din diverse motive, se pare ca nu se doreste a fi îmbrîţişată. Deşi am solicitat în vederea elaborării planului de reorganizare date aferente activităţii de distribuţie, nu le-am primit până în acest moment. Drept urmare, Electrocentrale Galaţi SA, va regândi scenariul de reorganizare în felul următor: separarea activităţii viabile şi transferul acesteia pe o noua societate, la care acţionari să devină creditorii garantaţi (Romgaz 100%, în principiu) prin conversia unei părţi din datorie în acţiuni, iar activitatea neviabilă, împreună cu datoria netransferată, să rămână pe societatea actuală, ce ar urma să fie lichidată. Societatea nou formată va avea ca şi obiect principal de activitate producţia energiei electrice şi termice, precum şi transportul energiei termice. Datorită lipsei de implicare a distribuitorului pe scenariul societăţii integrate gândit de noi, suntem obligaţi să renunţăm la acesta”.
Ceea ce înseamnă că societatea Calorgal ar putea fi sărită din lungul drum al agentului termic spre caloriferele gălăţenilor, iar Primăria ar rămâne pe cap cu un Apaterm falimentar şi cu un Calorgal care nu ar mai avea obiectul muncii. Gălăţenii ar putea beneficia de un sistem de termoficare fără intermediari, care s-ar putea dovedi mult mai eficient decât orice alte soluţii despre care doar se discută de ani de zile fără a se pune nimic în aplicare. Electrocentrale, silită a se salva de la faliment, ar putea să-şi rezolve problemele de insolvenţă cu această societate nouă, fără datorii, dar mai ales fără un Apaterm/Calorgal care s-a dovedit în toţi aceşti ani un distribuitor de agent termic păgubos pentru bugetul Primăriei, dar mai ales pentru gălăţeni.