După proiectul de hotărâre prin care se doreşte creşterea semnificativă a chiriilor ANL despre care cotidianul nostru a relatat pe larg, Primăria municipiului Galaţi pregăteşte un alt proiect prin care se doreşte majorarea taxelor şi tarifelor practicate de societatea Gospodărire Urbană SRL. Propunerea face referire la majorarea tarifelor practicate în cimitire, la cele pentru închirierea utilajelor aparţinînd societăţii, tariful mediu orar pentru prestările de servicii efectuate de muncitorii de la Zone Verzi, tarifele pentru lucrările edilitare, dar şi cele pentru plantele produse în serele societăţii. Motivaţia invocată este dată de ”creşterea cheltuielii cu manopera, ca urmare a creşterii salariului minim pe economie şi a negocierii grilei de salarizare a personalului din cadrul societăţii conform contractului colectiv de muncă nr. 11688/28.06.2016”, cu toate că aceste tarife au fost indexate anual cu rata inflaţiei. Ultima creştere a acestor tarife a avut loc 2013.
Conform propunerii de hotărâre ce urmează a fi supusă aprobării Consiliului Local, se doreşte ca tarifele diferenţiate de la cele trei cimitire aflate în administrarea societăţii să fie aliniate, urmând să fie practicat acelaşi preţ pentru oricare dintre cimitire, după cum urmează:
- consesiune loc înhumare pe 7 ani - 34 lei/loc (preţ vechi - 20 lei)
- concesiune nelimitată - 241 lei (preţ vechi - 132 lei/loc)
- înhumare groapă simplă 2m - 537 lei (preţ vechi - 375 lei)
- amenajare şi tămâiat timp de 40 de zile după înhumare - 94 lei (preţ vechi - 58 lei)
- întocmit act de concesiune - 48 lei (preţ vechi - 44 lei)
Aşadar, încă de la începutul mandatului, noii aleşi s-au apucat să crească taxe, tarife şi orice alte modalităţi de încasare a banilor de la populaţie, dar de investiţii, crearea locurilor de muncă, îmbunătăţirea nivelului de trai prin stimularea mediului economic local sau o mai bună curăţenie şi gospodărire a oraşului nu vorbeşte nimeni.