Persoanele fizice şi juridice care deţin fose septice sunt obligate să se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate, conform H.G. nr. 714 din 26 mai 2022.
Conform hotărârii Guvernului, indiferent că este vorba despre persoane fizice sau juridice, deţinătorii foselor septice sunt obligaţi să se înscrie în registrul de evidenţă în termen de 120 zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate (conform art.11, alin.1 din hotărâre), sau în termen de 180 zile de la intrarea în vigoare a H.G. 714 pentru proprietarii de sisteme individuale adecvate construite înainte de intrarea în vigoare a prezentului act normativ (conform art.11, alin.2 din hotărâre). Deci, obligaţia se aplică atât pentru fosele/haznalele existente, cât şi în cazul celor care sunt în curs de construire.
Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT), adică primăriile localităţilor, au avut termen până la 31 octombrie 2022 să raporteze către Garda de Mediu completarea Registrelor de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate, însă potrivit declaraţiilor şefului Gărzii de Mediu Galaţi, Sorin Dănăilă, foarte puţine primării din judeţul Galaţi au reuşit să transmită datele în termen.
Sorin Dănăilă a mai declarat pentru Monitorul de Galaţi că scopul final al acestui act normativ este să se ajungă la diminuarea semnificativă a poluării primei pânze freatice. Despre controale, şeful Gărzii de Mediu Galaţi a declarat că acestea vor viza UAT-urile, pentru că instituţia nu este abilitată să controleze gospodăriile dacă au declarat corect sau nu. Cu toate acestea, dacă în urma controalelor, se vor depista persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă, Garda de Mediu va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Înscrierea se face printr-un formular pus la dispoziţie de fiecare primărie în parte, fie online - pe site-urile instituţiilor, fie fizic - la sediile acestora.
Majoritatea gălăţenelilor din mediul rural nu s-au înghesuit încă să declare fosele, mulţi dintre ei temându-se de amenzi pentru că nu au contracte de vidanjare sau nu au autorizaţii de contrucţie pentru fose, ori au haznale. Însă amenzi riscă şi dacă nu declară aceste sisteme.
În plus, contractele de vidanjare nu au fost obligatorii până acum, companiile care asigură aceste servicii veneau în baza unei comenzi ferme, fără a avea la bază neapărat un contract.
De exemplu, compania APA CANAL Galaţi asigură servicii de vidanjare fără contract, însă la solicitarea beneficiarului, se poate încheia şi contract, fără a fi vorba de costuri suplimentare lunare, dar dezavantajul este că durează încheierea efectivă a contractului până la 30 de zile de la solicitarea şi prezentarea actelor necesare (cartea de identitate a solicitantului şi actul de proprietate al imobilului).
Reprezentantul unei alte firme private care asigură servicii de vidanjare a spus ca i se par exagerate cerinţele unor comune din judeţul Galaţi care au cerut în fişa de înscriere inclusiv date despre contract precum numărul de metri cubi vidanjat şi perioada la care se execută acest serviciu, însă şeful Gărzii de Mediu a afirmat că aceste date vor fi necesare la raportările pe care primăriile le vor face.
Cert este că oamenii din mediul rural, unde puţini sunt cei care deţin fose septice conforme, majoritatea având clasica hazna din fundul curţii, se tem să le declare pentru că vor fi puşi pe drumuri pentru a obţine autorizaţii de construire (care necesită bani mulţi şi timp) şi contracte de vidanjare, dar mai ales se tem că vor fi obligaţi - până când va ajunge sistemul de canalizare la poarta lor (acolo unde nu există) - să-şi construiască fose septice betonate sau sisteme septice moderne, lucrări pe care nu şi le permit financiar.
În avantaj sunt doar cei cărora deja le trece sistemul de canalizare pe la poartă pentru că statul le oferă sprijin pentru conectarea la sistem, de până la 1.900 euro/gospodărie racordată şi/sau branşată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare.
Articole similare: Gălăţenii cu fose septice riscă amenzi de până la 10.000 lei