23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Decese în serie în căminele de bătrâni gălăţene. Saci cu deşeuri de la cei infectaţi, neridicaţi cu zilele (FOTO)
Decese în serie în căminele de bătrâni gălăţene. Saci cu deşeuri de la cei infectaţi, neridicaţi cu zilele (FOTO)

48 de decese din cele 58 câte sunt la nivelul judeţului Galaţi provocate de coronavirus sunt din rândul bătrânilor din cele două cămine gălăţene devenite focar de COVID-19, „Sf. Ilie“ şi „Sf. Spiridon“. „La căminul privat «Sf. Ilie» s-au înregistrat în weekend patru decese, iar astăzi (n.r. - luni, 04 mai 2020) încă unul, în total avem 36 de decese. La căminul de stat «Sf. Spiridon», din rândul beneficiarilor sunt 62 de pozitivi, iar din rândul personalului sunt 10 pozitivi. În weekend au fost cinci decese, iar astăzi încă două, în total avem 12 decese”, a explicat Liliana Iordăchescu, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Culmea este că exact la căminul de stat gunoaiele potenţial contaminate de la bătrânii infectaţi zac cu zilele în curte, lângă gardul pe lângă care trec oameni. Angajaţii nu vorbesc sau vorbesc cu frică de ceea ce se întâmplă în interior pentru că sunt ameninţaţi cu concedierea. „Eu, ca şi angajat şi portar în funcţie, nu am decât două cerinţe. Să fiu testată pentru că sunt în linia întâi, iar pe data de 09 mai eu trebuie să plec acasă. Eu nu pot pleca cu transportul în comun, să întru în bloc, să merg la familie atât timp cât nu ştiu dacă sunt sau nu infectată. O colegă a fost luată chiar azi, la ora 08.30, cu simptome. Eu unde mă duc sâmbătă, când ies din tură?! Nu am nicio locaţie să stau 14 zile. Stau 14 zile la serviciu şi apoi 14 zile în izolare. DSP-ul nu ne testează. Portarii nu intră în lege pentru testare. Acela este gunoi infectat. Ar fi trebuit luat. Stă acolo de săptămâna trecută, de vineri, când au fost luaţi cei duşi la spital. Nu este nimeni testat. Ne-au testat după ce am stat acasă. Noi trebuie să eliberăm camerele ca să se facă dezinfecţie, că au murit oameni, au plecat la spital. Mai sunt o mână de oameni aici, într-o singură zi au plecat 12 la spital. Nu au murit de boală sau de bătrâneţile lor, au murit din cauza virusului. Ne-am chinuit să îi hrănim cu linguriţa, ne-am chinuit cu ei şi le-am lungit zilele, iar acum, boala nemiloasă ni i-a luat de lângă noi. Mă doare sufletul. De 30 de ani lucrez aici, este dureros, este groaznic să te uiţi după un mort cum pleacă”, a spus Constanţa Gherghe, portar la căminul de stat „Sf. Spiridon“.

Primăria municipiului Galaţi, în grija căreia se află căminul, promite că se pune cazare la dispoziţie tuturor salariaţilor căminului, printr-o simplă cerere, şi precizează că problema testării nu o poate rezolva, DSP-ul fiind singura în măsură. Legat de gunoiul de la gard, municipalitatea susţine că nu ar fi gunoi.

„De la căminul de bătrâni, gunoiul rezultat în urma activităţilor curente a centrului sunt ridicate periodic de firma specializată în gestionarea şi neutralizarea acestui tip de deşeuri periculoase. Ceea ce aţi văzut astăzi sunt obiecte scoase din camerele beneficiarilor care au decedat. Din dispoziţia Direcţiei de Sănătate Publică au fost scoase imediat, în spaţiu deschis, în afara camerelor, în afara clădirii. Toate aceste obiecte urmează să fie ridicate în cel mai scurt timp, cu sprijinul aceleiaşi firme de gestionare a acestui tip de deşeuri. Un prim grup de salariaţi ai căminului se află acum, după perioada de 14 zile din izolare la locul de muncă, în izolare la domiciliu, cei mai mulţi dintre ei. Cei care au solicitat cazare au primit, Primăria le-a asigurat aceste spaţii de cazare în afara domiciliului, lucru care se va întâmpla şi cu salariaţii care se află acum la cămin, în izolare. Cine va solicită cazare, cu siguranţă va obţine”, a explicat Petrica Paţilea, purtător de cuvânt Primăria Galaţi.

Reprezentanţii DSP Galaţi explică însă că paznicul şi portarul din cămin vor fi testaţi doar în cazul în care se vor simţi rău. „Personalul de îngrijire, conform metodologiei, este testat de 2 ori pe lună, respectiv când intră în program. Îngrijitorii şi portarii nu fac parte din categoria care necesită testare de două ori pe lună. Doar personalul de îngrijire. Există metode de prevenţie, pe care dumnealor, în mod imperios trebuie să le respecte. Dacă dezvoltă simptomatologie specifică, atunci pot fi testaţi”, a mai precizat Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi.

La căminul privat „Sf. Ilie“ se află în curs o anchetă penală ce vizează mai multe nereguli grave din cămin pornind de la suspiciunea comiterii infracţiunii de zădărnicire a măsurilor de prevenţie a bolilor. În acest moment, în Galaţi sunt 422 de cazuri confirmate dintre care 58 au decedat. 48 erau din cele două cămine.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓↓↓


Articole înrudite