17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De azi, Galaţiul are aparat pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus
De azi, Galaţiul are aparat pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus

Galațiul este unul dintre centrele regionale care va avea, prin Centrul Regional de Transfuzii, un aparat de plasmafereză pentru recoltarea plasmei necesară pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus. Aparatul a fost donat de o societate comercială Consiliului Județean (CJ) Galați, iar pentru 12 luni acesta va funcționa la Centrul de Trasnsfuzii.

"Acest aparat de plasmafereză pentru extracția plasmei din sânge este donat de către o firmă, oameni de bine care au răspuns apelului nostru. Acest aparat în momentul de față înseamnă speranță. Îi rog pe toți cei care au simțit pe propria piele, din păcate, această boală, să vină să doneze pentru că trebuie să ajute sau să ajutăm oamenii care sunt în stare gravă în terapie intensivă", a precizat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Personalul de la Centrul de Transfuzii va fi instruit de reprezentanții firmei și în doar câteva zile aceștia vor putea să facă și primele prelevări de plasmă. Asta după ce vor fi contactați toți cei peste 140 de gălățeni care s-au vindecat de coronavirus. "Se vor urma aceiași pași ca și pentru donatorii de sânge pentru ca aceste persoane care au trecut prin boală să fie considerate eligibile pentru a dona plasmă", a explicat Camelia Stoichiţescu, directorul Centrului de Transfuzii Galați.

Spitalul Județean Galați a efectuat și până acum proceduri de plasmafereză, dar la pacienți cu alte afecțiuni, iar conducerea unității medicale susține că pentru ca acest procedeu să poată fi făcut pentru pacienții cu coronavirus este nevoie de alte dotări. "Suntem deschiși pentru a efectua această procedură terapeutică și la pacienții cu COVID-19 aflați în stare gravă în secția ATI a spitalului, dar se impune dotarea secției cu noi aparate de plasmafereză", a declarat Alina Dobrea, managerul Spitalului de Urgență Galați.

Președintele CJ Galaţi a promis că se va ocupa și că va dota unitatea medicală cu tot ce trebuie, astfel încât pacienții în stare gravă din cauza COVID-19 să poată avea o șansă în plus la viață. "Imediat vom face achiziții pentru a avea la Spitalul Județean dotarea cu tot ceea ce este necesar pentru a putea cât mai repede demara tratarea bolnavilor cu COVID-19 din ATI", a mai spus Costel Fotea.

Aparatul de plasmafereză pentru tratarea cu plasmă a pacienților infectați cu coronavirus a fost donat și va rămâne la Galați timp de 12 luni. Acesta este ușor de folosit, iar un pacient vindecat poate dona de două ori pe lună, explică reprezentantul companiei care a montat aparatul. "Procedura este simplă, durează 45 de minute, se poate recolta până la 600 ml plasmă la o singură procedur, iar donatorul poate dona de cel puțin 2 ori pe lună", explică Adrian Petriu, reprezentantul companiei care a montat aparatul.

După ce personalul de la Centrul de Transfuzii va fi instruit, toți gălățenii care s-au vindecat de coronavirus vor fi contactați pentru a fi informați despre noua procedură și despre faptul că vor putea salva, la rândul lor, alte vieți. Peste 140 de gălăţeni s-au vindecat după ce au contactat SARS-CoV-2.


Articole înrudite