Contractul de finanţare europeană nerambursabilă pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice în vederea pregătirii proiectului de infrastructură „Revitalizarea turismului din Galaţi, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural şi natural de pe Faleza Dunării” a fost semnat, informează Primăria municipiului Galaţi.
Este vorba despre o componentă a proiectului ce va fi implementat de către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi unităţile administrativ-teritoriale selectate pentru finanţare: municipiul Galaţi, judeţul Galaţi, judeţul Brăila, judeţul Buzău, judeţul Constanţa, judeţul Vrancea şi judeţul Tulcea. Obiectivul general al proiectului îl constituie pregătirea de proiecte mature pentru perioada de programare 2021 - 2027 la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est.
Valoarea totală a contractului de finanţare este de 25.821.585,20 lei, din care 18.778.112,85 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă şi 2.799.329,73 lei reprezintă valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional. Pentru proiectul de modernizare a Falezei, Primăria municipiului Galaţi va beneficia de o finanţare nerambursabilă de 2.136.537,20 lei, la care se adaugă 43.602,80 lei contribuţia proprie la cheltuielile eligibile ale proiectului.
„Pas concret pentru modernizarea Falezei Dunării. Am semnat contractul de finanţare nerambursabilă pentru documentaţia privind punerea în valoare a Falezei noastre. Este încă un pas important în ceea ce ne-am propus cu privire la modernizarea acestui spaţiu atât de îndrăgit de gălăţeni. Vorbim de un proiect cu fonduri europene de peste 2 milioane de lei“, a precizat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.
Primăria municipiului Galaţi este partener în cadrul proiectului „Sprijin la nivelul Regiunii Sud-Est pentru pregătirea de proiecte finanţate din perioada de programare 2021 - 2027 pe domeniile: infrastructura rutieră de interes judeţean, inclusiv variante ocolitoare şi/sau drumuri de legătură, infrastructură şi servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potenţial turistic, centre de agrement/baze turistice (tabere şcolare)”, Cod SMIS 2014+ 143537/Cod proiect 1.1.147, pentru care Agenţia pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est (ADR SE), în calitate de lider de proiect, a semnat contractul de finanţare pe 4 august 2021, cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) 2014 - 2020.
Proiectul este finanţat în cadrul Axei Prioritare 1 „Întărirea capacităţii beneficiarilor de a pregăti şi implementa proiecte finanţate din FESI şi diseminarea informaţiilor privind aceste fonduri”, Obiectivul Specific 1.1 „Întărirea capacităţii beneficiarilor de proiecte finanţate din FESI de a pregăti şi de a implementa proiecte mature”, Acţiunea 1.1.1 „Asistenţă orizontală pentru beneficiarii FESI şi specifică pentru beneficiarii POAT, POIM şi POC, inclusiv instruire pentru aceştia şi pentru potenţialii beneficiari FESI”.
Rezultate aşteptate în urma implementării proiectului sunt 10 documentaţii tehnico-economice elaborate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, aferente proiectelor din portofoliul 2021 - 2027 pe domeniile: centre de agrement/baze turistice (tabere şcolare), infrastructură şi servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potenţial turistic şi infrastructură rutieră de interes judeţean, inclusiv variante ocolitoare şi/sau drumuri de legătură. Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014 - 2020, şi se va implementa în perioada 4 august 2021 - 31 decembrie 2022, precizează municipalitatea.