08 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Combinatul, de la un prezent gri la un viitor roz
Combinatul, de la un prezent gri la un viitor roz
Combinatul a fost ieri scena unor întâlniri importante, atât între supervizorul unităţii, Sanjay Samadar, şi reprezentanţii conducerii, în timp ce de la ora 14 a venit rândul sindicatelor să se întâlnească cu directorul general Eric Remisz. Noul director al Combinatului a invitat sindicatele la discuţii timp de o jumătate de oră pentru a prezenta situaţia actuală a colosului siderurgic precum şi planurile pentru anul viitor.
Anul 2011, nu prea bun pentru Combinat
Surse de la nivelul unităţii ne-au declarat că supervizorul Combinatului, Sanjay Samadar, aflat joi şi vineri într-o vizită de lucru al cărei scop a fost analiza activităţii de pe platforma siderurgică a afirmat că la sfârşitul acestui an s-ar estima înregistrarea unui EBITA negativ de circa 60 de milioane de euro. Dacă anul 2011 se pare că se va termina cu pierderi pentru colosul siderurgic, lucrurile ar urma să se schimbe total anul viitor, când ar urma să se obţină, potrivit previziunilor, un EBITA pozitiv de circa 6 milioane de euro. Potrivit aceloraşi surse, supervizorul Combinatului ar fi explicat că îmbunătăţirea situaţiei pentru anul viitor ar fi posibilă în principal prin stabilizarea producţiei de fontă a furnalului 5, care ar urma să producă între 5.800 şi 6.000 de tone de fontă pe zi, faţă de cele 5.200 de tone de fontă produse la ora actuală. În condiţiile în care s-a anunţat că la sfârşitul acestei luni va fi oprit din funcţiune furnalul 3, pe o perioadă care nu a fost specificată, este greu de înţeles cum s-ar putea atinge ţinta de 63 de şarje pe zi în condiţiile în care, dacă furnalul 5 ar produce 6.000 de tone de fontă pe zi, acest lucru ar asigura doar producerea a circa 48 de şarje pe zi, ne-au declarat sursele noastre. Producerea a 63 de şarje pe zi nu ar fi posibilă dacă va funcţiona doar furnalul 5, ne-au declarat aceleaşi surse.
Sursele de la nivelul unităţii ne-au declarat că trecerea de la pierdere la profit pentru anul viitor s-ar putea face şi prin scăderea costurilor variabile în sectorul primar şi creşterea calităţii produselor fabricate în laminoare. Cum se va putea realiza o creştere a calităţii fără investiţii... este cam greu de spus, în condiţiile în care s-a anunţat că anul viitor vor fi făcute investiţii doar dacă vor exista resurse financiare interne. Potrivit informaţiilor noastre, pentru anul viitor ar fi estimată obţinerea unei producţii de 2,1 milioane de tone de oţel - care este mult mai mică decât cea anunţată acum câteva luni de fostul director general al Combinatului - respectiv a 1,8 milioane de tone de fontă. Dar business-planul se poate modifica, acest lucru depinzând foarte mult de evoluţia de pe piaţa internaţională, precum şi de ceea ce se va întâmpla pe piaţa internă, unde pare că se înregistrează o scădere a nivelului de comenzi la tabla groasă.
LTG2 ar putea fi oprit de sărbători
În ceea ce priveşte LTG2, activitatea acestuia ar putea fi oprită în perioada cuprinsă între Crăciun şi Anul Nou, în cazul în care nu ar mai fi comenzi, însă angajaţii nu vor fi trimişi acasă. Cât despre LTG1, s-a pus în discuţie repornirea sa anul viitor, luându-se în calcul posibilitatea producerii a 1 milion de tone de tablă groasă, dar acesta este un scenariu greu de crezut. Din informaţiile pe care le deţinem, ar exista anumite probleme legate de asigurarea comenzilor de tablă groasă către şantierele Daewoo din România, motivul fiind acela că nu sunt onorate la termenele stabilite.
Întâlnire cu directorul combinatului
Liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, ne-a declarat că în cadrul întâlnirii avute cu reprezentanţii sindicatelor, directorul general al combinatului i-a informat că anul acesta se vor înregistra pierderi, fără însă să precizeze valoarea acestora. „Ni s-a mai spus că se doreşte ca situaţia de anul viitor să se îmbunătăţească, prin reducerea costurilor, dar nu ni s-a spus cum se va face acest lucru, deşi eu l-am întrebat. Sper ca reducerea costurilor să nu se facă pe seama salariaţilor, ale căror venituri ar trebui să crească”, ne-a declarat Tiber.


Articole înrudite