24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce schimbări aduce unda verde
Ce schimbări aduce unda verde

Sistemul de management al traficului din municipiul Galaţi va coordona circulaţia pe cele patru axe principale de traversare a oraşului: Str. Brăilei - Bld. George Coşbuc; Str. Siderurgistilor – Str. 1 Decembrie - Bld. Milcov - Bld. Traian Vuia - Bld. Henri Coandă; Str. Brăilei – Str. Domnească - Str. Prundului - Str. Traian; Str. Basarabiei – Str. Domnească. Pe aceste axe, 63 de intersecţii şi treceri de pietoni au fost echipate cu semafoare noi, automate de dirijare a circulaţiei şi senzori pentru măsurarea valorilor de trafic, meniţi să asigure funcţionarea în regim adaptiv a sistemului şi variaţia timpilor de semaforizare (numărul de secunde pentru fiecare culoare) în funcţie de volumul de trafic înregistrat în timp real, pentru fiecare bandă de circulaţie.
La trecerile de pietoni semaforizate dotate cu buton, culoarea verde pentru semafoarele de pietoni va apărea doar dacă se va apăsa butonul aferent trecerii respective. La apăsarea acestuia, dupa un timp variabil (care va asigura şi corelarea intersecţiilor din amonte şi aval), va apărea verde la semaforul de pietoni şi, acolo unde este cazul, se va aprinde un corp semaforic galben care va semnaliza vehiculelor că pietonii au verde şi că trebuie să cedeze prioritate.
Aferent tuturor trecerilor de pietoni au fost instalate dispozitive acustice care semnalizează, prin sunete cu frecvenţe diferite, culoarea semaforului. Intensitatea sunetului emis de aceste dispozitive se reglează în mod automat în funcţie de fondul sonor.
Principalul avantaj oferit de noul sistem de management al traficului îl constituie modul de funcţionare adaptiv al componentelor de semaforizare şi dirijare a traficului, care constă în ajustarea timpilor de semaforizare din intersecţii în funcţie de valorile de trafic înregistrate de senzorii care preiau şi transmit informaţii către centrul de control al traficului din oraş, prin intermediul reţelei de comunicaţii. La nivelul acestui centru, un soft specializat analizează informaţiile culese şi stabileşte timpii de semaforizare în funcţie de aceste informaţii - numărul de maşini care se apropie de intersecţie, viteza cu care acestea rulează, direcţia de mers, incidente rutiere etc. Sistemul analizează toate variabilele şi adaptează "timpul de verde" pentru a asigura un flux continuu al vehiculelor şi pentru a preveni eventualele blocaje.
Îmbunătăţirea traficului rutier se va face simţită în mod progresiv. În primele 3-4 luni de funcţionare, sistemul colectează continuu date despre trafic şi se adaptează treptat, astfel încât efectul de optimizare a traficului va putea fi observat de către locuitorii municipiului după această perioadă de ajustare.
Au fost puse în funcţiune 6 intersecţii / treceri de pietoni pe axa 1, respectiv: Str. Brăilei – Bloc A5; Str. Brăilei - Str. Oţelarilor; Str. Brăilei - Str. Galaţii Noi; Str. Brăilei - Costache Conachi; Str. Brăilei - Str. Mioriţei; Str. Brăilei - Str. Stadionului.
Toate intersecţiile au avizul Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi. Până la finalizarea punerii în funcţiune a tuturor intersecţiilor, sistemul va funcţiona în baza diagramelor fixe şi nu adaptiv, drept pentru care pot apărea întârzieri în trafic.
Cu acestă ocazie a reieşit necesitatea instituirii unor noi reglementări de circulaţie, respectiv: la ieşirea de pe străzile Ileana Cosânzeana, Vrancei, Textiliştilor şi Costache Conachi se instituie Obligatoriu la Dreapta; de pe strada Brăilei se interzice virajul la stânga pentru străzile Ileana Cosânzeana, Vrancei şi Textilistilor.


Articole înrudite