„Prova este gata? Ridicaţi mâna. Pupa este gata? Atenţiune! Sus topoarele, tăiaţi parâmele... vira, vira cric... vira... Lansaţi nava!”. În uralele constructorilor şi ale copiilor invitaţi, ca de obicei, la lansările din Şantierul Naval Galaţi, imensa navă “Bibby wavemaster 1”, navă pentru întreţinerea turbinelor eoliene, a fost lansată la apă. Firma din Anglia care a comandat nava o va utiliza pentru a sprijini dezvoltarea viitoarelor parcuri eoliene precum şi a altor proiecte în Marea Nordului.
Nava, având o lungime de 90 m, poate rămâne pe mare pe perioadă de până la o lună.
Doi ani a durat construcţia, iar clientul englez a avut doar cuvinte de laudă şi spune că va mai da comenzi navaliştilor gălăţeni. Pe termen lung, reprezentantul firmei engleze crede că afacerile cu şantierul naval gălăţean şi cu grupul olandez care îl deţine nu vor fi afectate de Brexit. „Suntem foarte satisfăcuţi de navă. Pe termen lung, Brexitul nu ne va afecta afecerile cu acest partener. Evident că moneda va influenţa afacerea noastră, dar, după cum ştiţi, britanicii sunt persoane foarte pragmatice şi vom avea grijă să păstrăm un tonus ridicat al afacerilor noastre“, a declarat Stephen Blaikie, reprezentantul firmei pentru care s-a construit nava.
Şi reprezentantul olandez al şantierului naval din Galaţi, Peter Robert, este mai mult decât mulţumit de performanţele muncitorilor navalişti gălăţeni, aici fiind cel mai mare şantier din toată compania.
Directorul de resurse umane şi afaceri corporatiste al Damen Galaţi, Florin Spătaru, spune că navaliştii gălăţeni ar putea construi oricând cele patru corvete militare care ar fi trebuit realizate la Galaţi pentru armată, potrivit unei hotărâri de guvern a Guvernului Cioloş, abrogate însă de guvernul Grindeanu. „Noi construim nave militare în Galaţi din 2004, dar legat de acest subiect, al corvetelor, nu mă pot pronunţa deocamdată. (…) Decizia în ceea ce priveşte construcţia navelor militare româneşti nu ne aparţine şi atunci preferăm să aşteptăm să vedem ce se întâmplă, dar suntem pregătiţi. Cifra sau planul de afaceri nu au fost afectate în mod esenţial de acea abrogare. Prefer să nu comentez acest subiect pentru că noi avem capabilitatea să construim nave militare dar deocmadată discuţiile (despre construcţia corvetelor) nu vizează în mod esenţial Şantierul Naval Galaţi“, a precizat Florin Spătaru. Oficialul gălăţean a mai precizat că deocamdată, numai în acest an, şantierul a lansat 10 nave la apă şi până la finalul anului vor fi terminate şi lansate de la Galaţi în total peste 22 de nave.