06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Apa Galaţiului este bună, dar trebuie folosită responsabil
Apa Galaţiului este bună, dar trebuie folosită responsabil

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, Uzina de Apă nr. 2 a municipiului Galaţi a organizat Ziua Porţilor Deschise, aşa încât elevii din Galaţi au putut afla prin câte procese tehnologice trece apa de Dunăre până când să ajungă la robinetele gălăţenilor din Cartierul Dunărea, acolo unde se află principalii beneficiari ai uzinei.
Ziua Mondială a Apei se sărbătoreşte din 1993, urmărindu-se valorificarea eficientă a resurselor de apă. Conform statisticilor, la nivel global, 1,8 miliarde de oameni consumă apă de băut contaminată (netratată), situaţie care, alături de condiţii precare de igienă, provoacă decesul a 842.000 de persoane anual.
“Bine aţi venit. Mă numesc Severin Mircea şi sunt şeful Uzinei de Apă nr. 2 Galaţi, uzină proiectată în 1989 şi dată în folosinţă în 1992. Până în 1995 a funcţionat ca staţie de pompare a Uzinei nr. 1 de apă, intrată în conservare în 2010, iar din 1995, Uzina nr. 2 de Apă funcţionează ca staţie de tratare a apei. Haideţi să vă spun cum se trasnformă apa din Dunăre în apă de băut. De Dunăre, pentru că aici folosim sursa de apă de suprafaţă, adică din Dunăre” - aşa şi-a început prezentarea şeful Uzinei de Apă nr. 2, Mircea Severin, o gazdă care a demonstrat cât de mult îşi cunoaşte şi îndrăgeşte locul de muncă. După două ore şi jumătate, timp în care vizitatorii au putut observa toate treptele de tratare prin care trece apa, dar şi multiplele analize de laborator făcute zilnic apei din uzină, programul s-a încheiat cu un apel pentru folosirea responsabilă a acesteia. “Vă recomandăm să nu lăsaţi apa să curgă la robinet degeaba. Chiar în timpul activităţilor gospodăreşti, să fim atenţi – când ne spălăm pe dinţi, să nu lăsăm apa să curgă, când vrem să udăm grădina, vorbim de cei care locuiesc la case, putem să nu folosim apa potabilă, ci apa de ploaie, de pildă”, le-a spus, celor prezenţi, Cornelia Arnăutu, reprezentanta Biroului de Relaţii Publice din cadrul Apă Canal.
De altfel şi SC Apă Canal este preocupată de reducerea consumului de apă, aşa că are în plan construcţia unui rezervor în care să fie recuperată apa folosită în tratarea apei potabile, apă tehnologică care, având în vedere că a fost şi ea, la rândul ei, tratată, poate fi refolosită. Potrivit lui Mircea Severin, este vorba de o cantitate de 120.000 de mc de apă pe lună care ar putea fi, astfel, refolosiţi. Oricum, de-a lungul anilor, consumul de apă al oraşului s-a redus considerabil. Dacă înainte de ’89, în perioada de vară, Uzina de Apă livra 13.000 mc de apă pe oră, acum se livrează maxim 3.300-4.000 mc pe oră. Un motiv al reducerii consumului de apă ar putea fi şi o mare conştientizare a gălăţenilor faţă de folosirea cu responsabilitate a apei, însă realitatea este că scăderile semnificative reflectă, din păcate, diminuarea activităţii industriale din oraş. Pe de altă parte, există în continuare multe soluţii care ar putea fi puse în aplicare, la Galaţi, pentru reducerea cantităţii de apă potabilă folosite. De pildă, toate spălătoriile auto folosesc apă potabilă, adică tratată, în condiţiile în care ar putea folosi apă netratată. Tot apă potabilă putem găsi şi la hidranţii care alimentează maşinile pompierilor pentru stingerea incendiilor.


Articole înrudite