Premieră în ultimii ani la Galaţi în ceea ce priveşte furnizarea apei reci către asciatiile rău platnice care aveau apa rece sistată sau o primeau după program, însă în perioada Săptămânii Mari şi în zilele Paştelui scăpau de măsura drastică luată de Apă Canal. În anii trecuţi, asociaţiile rău platnice primeau apă rece în preajma sărbătorilor, după care sistarea furnizării apei reci era reluată, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul ultimelor alegeri locale. Măsura pusă în aplicare în ultimii ani de zile de către cei de la Apă Canal - de furnizare a apei reci cu program sau sistarea totală în cazul asociaţiilor de locatari rău platnice - a fost una care a stârnit nemulţumiri în rândul locatarilor bun platnici. Acestora le-au secat robinetele deşi nu aveau datorii, lucru care poate fi considerat nedrept, dar a avut şi efecte, în sensul în care mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor au venit şi au semnat un grafic de eşaloare a debitelor şi au achitat o treime din datorie, beneficiind din nou de furnizarea apei reci. De data aceasta, chiar dacă se apropie campania electorală pentru alegeri în Colegiul 9, unde sunt multe asociaţii care nu au apă, sau chiar dacă suntem în Săptămâna Mare, conducerea Apa Canal este decisă să nu reia furnizarea apei reci către asociaţiile rău platnice decât dacă acestea plătesc o anumită sumă de bani, societatea punând în practică o singură măsură, şi anume cea mai drastică, de sistare a furnizării apei reci. Măsura, potrivit directorului general al Apa Canal, Gelu Stan, va fi pusă în aplicare şi în continuare în cazul asociaţiilor rău platnice, nemaifiind aplicată măsura furnizării apei reci după un anumot program.
„După ceea ce s-a întâmplat vineri la o asociaţie de locatari din Micro 39 care urma să rămână fără apă rece, vreau să vă spun că unele asociaţii au venit şi au plătit la sfârşitul săptămânii trecute, unii administratori găsind rapid zeci de milioane de lei vechi după ce luni de zile nu au făcut plati. Trebuie să se înţeleagă că Apă Canal nu poate face pomeni, am 1.050 de salariaţi cărora trebuie să le dau salariile şi nu sunt bani. Din fondurile strânse de la asociaţiile de locatari trebuie să plătim contribuţia la construirea staţiei de epurare a apei, care se construieşte din fonduri europene. Apă Canal a achitat contribuţia care îi revine, însă nu acelaşi lucru se poate spune în cazul UAT Galaţi, care are de achitat o contribuţie egală cu 2% din valoarea construcţiei, ceea ce înseamnă circa jumătate milion de euro. Am discutat această problemă cu reprezentanţii Primăriei Galaţi iar primarul a spus că banii vor fi plătiţi. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul Primăriei Tecuci, care nu a achitat nici ea contribuţia”, ne-a declarat directorul general al Apă Canal, Gelu Stan. Acesta ne-a mai spus că suma pe care fiecare locatar o are de achitat pentru apa rece consumată este relative mică în comparaţie cu valoarea altor utilităţi şi este normal ca orice serviciu să fie plătit.
„Aşa cum se plătesc la timp energia electrică, gazele naturale sau telefonul, în caz contrar acestea fiind oprite, este normal să se plătească şi apa rece furnizată”, ne-a mai precizat directorul Gelu Stan.
Punctul de vedere al conducerii Apă Canal este îndreptăţit, dar cu o obiecţiune, totuşi, şi anume că ar trebui găsite soluţii ca locatarii bun platnici să nu sufere alături de locatarii rău platnici, lucru care nu este normal.