22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mai precis 79.355. Cel puţin asta arată statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, datele corespunzând numărului de bolnavi aflaţi la sfârşitul primului trimestru al anului 2012 în evidenţă. Dacă se face comparaţie între numărul bolnavilor nou depistaţi în anii 2010, 2011 şi primul trimestru al anului 2012, pe diferite tipuri de afecţiuni cardiace şi cerebrale, se observă că datele fluctuează. „Dacă luăm în calcul noile cazuri de hipertensiune arterială depistate, observăm că în 2010 aveam 6.561 de bolnavi nou depistaţi, în 2011 - 5.018 noi cazuri, în timp ce în primul trimestru al anului 2012 aveam 1.200 de noi cazuri depistate”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi. Luând în calcul şi cazurile de hipertensiune arterială aflate în evidenţă şi cele nou descoperite la nivelul judeţului Galaţi, la sfârşitul primului trimestru existau în total 52.551 persoane bolnave de hipertensiune arterială. În ceea ce priveşte cardiopatiile ischemice, o altă suferinţă de natură cardiacă, în anul 2010 erau depistate 2.379 noi cazuri, în 2011 2.361 de noi îmbolnăviţi de cardiopatie ischemică, iar în primul trimestru al anului 2012 s-au descoperit 800 de noi cazuri. La sfârşitul primului trimestru al anului 2012 figurau în evidenţele medicale 20.000 de persoane care suferă de cardiopatie ischemică. În aceeaşi perioadă de timp, în statisticile medicale sunt luaţi şi 6.817 gălăţeni care suferă de afecţiuni cerebro-vasculare.
Creşte îngrijorător numărul infarcturilor şi scade vârsta suferinzilor
Dacă luăm în calcul numărul persoanelor internate din pricina afecţiunilor inimii, se observă creşteri la numărul celor internaţi din pricina infarcturilor. În anul 2010, în spitalele gălăţene s-au internat 584 de persoane care au suferit infarcturi acute, în timp ce în 2011 numărul celor internaţi din aceeaşi cauză a crescut la 439 de cazuri. A scăzut numărul celor spitalizaţi din cauza afecţiunilor cardiovasculare şi a hipertensiunii arteriale. În schimb, în 2010 au existat două cazuri de copii sub un an spitalizaţi pentru hipertensiune arterială.
Mult mai multe malformaţii cardiace
Îngrijorătoare pentru medici este şi înmulţirea cazurilor de copii care suferă de diabet şi care, mai târziu, pot deveni cardiaci. „S-a înregistrat în ultimul an un trend ascendent în ceea ce priveşte numărul copiilor care suferă de malformaţii congenitale şi, evident, şi de malformaţii cardiace. Cred că modul de viaţă al părinţilor sau factorii de mediu pot reprezenta factori ce ar genera aceste suferinţe”, a precizat prof. dr. Aurel Nechita, de la Spitalul de Copii Galaţi.
În toată lumea, mortalitatea cardiacă este pe primul loc
Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii evidenţiază faptul că, într-o perioadă mai mică de 15 ani, mortalitatea consecutivă maladiilor cordului a trecut de pe locul al treilea pe primul loc, astăzi deţinând supremaţia, adică 50% din totalul deceselor. Alarmant este şi faptul că 40 - 50% dintre persoanele sedentare sunt supraponderale şi, deci, predispuse la bolile de inimă. Totodată, creşterea numărului bolnavilor de diabet, semnalată în (întreaga lume, indică pericolul de înmulţire a suferinzilor de cord. În judeţul Galaţi, luna mai e declarată o lună a manifestărilor ce se încadrează în conştientizarea populaţiei generale privind un stil de viaţă sănătos, ţinând cont de faptul că în acelaşi Calendar al Sănătăţii se mai celebrează pe 17 mai Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale şi pe 19 mai Ziua Europeană Împotriva Obezităţii, zile care au ca şi punct comun sănătatea inimii.


Articole înrudite