03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aproape 500 de cutremure s-au produs la Galaţi în ultima vreme
Aproape 500 de cutremure s-au produs la Galaţi în ultima vreme

„Situaţia-problemă” a satului gălăţean Izvoarele este departe de a fi rezolvată de autorităţi. Oamenii locului, terorizaţi de şirul nesfârşit de seisme produse în zonă, au cerut permanent ajutorul. Ultimele astfel de solicitări i-au „băgat" în şedinţă pe conducătorii judeţului, care au organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, o nouă dezbatere pe tema cutremurelor. Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, i-a convocat în şedinţă, alături de oficialii locali din Galaţi, şi pe reprezentanţii Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP), pe cei de la OMV Petrom, administratorii lucrărilor petroliere desfăşurate în zonă, dar şi autorităţile locale din comuna Slobozia Conachi, de care aparţine satul Izvoarele.
Mihai Diaconescu, director în cadrul Institutului Naţional de Fizica Pământului Bucureşti, a explicat că, la fel ca la ultima întâlnire (în aceeaşi formulă) din toamna anului trecut, specialiştii au monitorizat fenomenul apărut şi care este inexplicabil pentru omul de rând. Astfel, activitatea seismică repetată s-a înregistrat până pe 14 noiembrie, când se pare că a intervenit o pauză şi cutremurele au devenit foarte rare, iar intensităţile acestora au ajuns nesemnificative. În total, specialistul în fizica pământului a declarat că, în perioada respectivă, s-au înregistrat 437 de cutremure. „Din ianuarie şi până în ziua de astăzi, anul acesta, în zona Cişmele-Negrea-Schela s-au produs 30 de cutremure. Cel mai mare a fost de 3,4 iar cel mai mic de 0,5 grade pe scara Richter", a adăugat Mihai Diaconescu. El a mai subliniat că acest nou val de seisme nu prezintă importanţa necesară astfel încât „această activitate să ne îngrijoreze". Chiar dacă numai în luna septembrie s-au înregistrat 12 cutremure, iar de la începutul lui octombrie s-au mai produs două seisme, specialistul a susţinut că magnitudinea lor a fost, efectiv, nesemnificativă. „Cutremure mai mari de 1,5 grade se simt în zonă, după cum am constatat noi, dar nu este o caracteristică constantă. Ultimul astfel de seism înregistrat a fost în luna august, în timpul zilei, când toţi oamenii au avut diverse activităţi şi a trecut aproape neobservat. Cutremure de 2 grade nu se simt şi deci nu sunt probleme".

Casele din pământ, neconsolidate şi solul îmbibat de apă contribuie la zgâlţâiala gălăţenilor

Din păcate, aşa cum a constatat şi specialistul bucureştean, zona Izvoarele are o anumită „sensibilitate”. Sătenii din Izvoarele au susţinut în repetate rânduri că seismele nu au avut cauze naturale. Directorul de la Institutul de Fizica Pământului a subliniat, prin raportul prezentat în faţa prefectului, că suspiciunile în cauză nu sunt adevărate. „Este imposibil ca factorul antropic, în cazul de faţă exploatările din zonă, să producă singure un cutremur. Ar trebui să fie injectaţi aproximativ şapte metri cubi de apă pe metru pătrat de teren, ceea ce ar semăna cu un taifun, iar cutremurele ar apărea la aproximativ doi ani de la injectare. Aceste aspecte se regăsesc în cărţile de specialitate, dar la Izvoarele nu se pune o astfel de problemă”, a explicat Diaconescu. El a precizat că problema ar fi cauzată de mai mulţi factori, dintre care principalul ar fi precaritatea caselor din sat. „Casele nu au temelii, nu au centură, sunt făcute din pământ, fapt pentru care oamenii simt şi când trece o maşină mai mare pe stradă”. Al doilea factor determinant ar fi că în zona în care se manifestă sensibilitatea, solul este foarte îmbibat cu apă. „Practic, satul Izvoarele stă pe un burete îmbibat cu apă”, a mai spus Diaconescu oficialilor gălăţeni.
Pentru a detensiona, totuşi, starea locuitorilor din zonă, prefectul gălăţean a solicitat şi o poziţie a societăţii OMV Petrom, care desfăşoară activităţile petroliere. Reprezentanţii OMV Petrom au susţinut concluziile prezentate de Mihai Diaconescu şi au precizat că nu au nici un proiect de exploatare a gazelor de şist. „Exploatările în zonă sunt de peste 45 de ani. Analiza specialiştilor noştri arată că activitatea de exploatare nu are nici o legătură cu fenomenul seismic. Cutremurele din zonă sunt de origine tectonică”, a explicat Alexandru Maximescu, de la OMV Petrom. Primarul comunei gălăţene cu „probleme seismice” a anunţat că, în acest moment, sătenii din Izvorani sunt liniştiţi, cu toate că în septembrie au mai avut un moment de spaimă la seismul resimţit în zonă, la momentul respectiv. Chiar dacă nu este întru totul de acord cu explicaţiile ştiinţifice ale specialiştilor, oficialul gălăţean a spus că oamenii se simt mai împăcaţi de faptul că autorităţile se preocupă de soarta lor şi se implică. La finalul întâlnirii de la Prefectura Galaţi, reprezentantul INFP a ţinut să precizeze că monitorizarea din zona Izvoarele va fi intensificată prin instalarea în zonă a unui număr de şase sisteme de monitorizare, care vor funcţiona permanent pe o perioadă un an sau un an şi jumătate, astfel încât să se evite cheltuielile enorme şi inutile care s-au făcut anul trecut pentru urmărirea fenomenului seismic.


Articole înrudite