Patronul unei firme ce realizează reparaţii şi construcţii navale, firmă subcontractoare de pe platforma Şantierului Naval, este acuzat de doi muncitori că nu respectă regulile. Unul dintre angajaţi a ajuns la Urgenţă, miercuri dimineaţă, după ce i s-a făcut rău la muncă. Tânărul reclamă nu doar că a fost pus să lucreze singur într-un loc unde trebuia să acţioneze o echipă de minim doi muncitori, dar susţine că patronul, când a fost anunţat că omului i s-a făcut rău, nici măcar nu a apelat la serviciile medicale specializate. A vrut chiar să îl ducă acasă cu maşina personală şi abia apoi a acceptat să îşi lase angajaţtul la Urgenţă.
„Mi-a fugit imaginea, nu mai vedeam, bătea inima ciudat, abia am ieşit singur afară, la aer. Munceam singur, nu în echipă, deşi trebuia să fim măcar doi. Patronul a vrut să mă ducă acasă cu maşina lui, dar eu am ţinut neapărat să merg la spital. Nu a sunat la ambulanţă, avem şi punct de prim ajutor, dar nu m-a dus acolo, cred că nu a făcut-o deoarece trebuia să îi plătească. În plus, nu respectă nici alte drepturi ale noastre. Sunt condiţii grele de muncă, nu primim apă, nici când e cald, nu primim antidot pentru muncă în condiţii grele...”, spunea Ionuţ Brăilescu, 30 de ani.
Pavel Brăilescu, tatăl lui Ionuţ, fost angajat în domeniu, este scandalizat că fiului lui nu i s-a acordat pe loc ajutor medical specializat. Este revoltat şi de condiţiile proaste de muncă oferite de patron.
„Fiul meu m-a sunat şi a spus că a leşinat, a căzut din picioare pe când muncea singur, deşi nu au voie, trebuie să fie doi. Nu înţeleg ce nu a chemat ambulanţa sau nu l-a dus la punctul de prim ajutor. Vom face plângere la ITM”, spunea Pavel Brăilescu.
Ionuţ a rămas să fie investigat în spital.
„Prezenta la internare vertij, îi amorţiseră mâinile şi avea o stare generală de rău”, spunea dr. Lidia Şandru, medic UPU SMURD Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Un alt angajat al acelei firme, reclamă şi alte abuzuri. „Acum câtăva vreme ne-a închiriat la altă firmă să sudăm, şase oameni, şi acolo nu era decât o uşă dar nu era nici ventilaţie şi nici aspiraţie a gazelor şi vaporilor. Când i-am reproşat, a spus că asta e situaţia, bine că am prins o lucrare. Apoi m-a băgat în preaviz. Acum am avut şi surpriza să văd că nici nu mi-a dat toţi banii, nu mi-a plătit ultimele patru luni la asigurări şi mă pune să muncesc în preaviz la program normal, nu patru ore, cum spune legea. Îi facem plângere la ITM“, a spus şi Strătică Chiricuţă.
Ionel Petea, directorul ITM Galaţi, a precizat că va face cercetăări în urma reclamaţiilor depuse. În schimb a spus că, conform protocolului, unui muncitor caruia i s-a făcut rău trebuie să i se asigure ajutor medical specializat, fie salvare fie dus la punctul de prim ajutor, care şi există pe platforma şantierului.
Prea multe decese la locul de muncă din cauze medicale
ITM Galaţi trage un semnal de alaramă asupra calităţii dubioase, crede el, a controalelor medicale la medicina muncii. „În ultimul an avem foarte multe evenimente soldate cu decesul muncitorilor din cauze naturale. Oamenii mor la locul de muncă din cauze patologice. Asta înseamnă, poate, că verificarea medicală periodică este făcută altfel decât cere legislaţia actuală. Angajatorul şi medicul trebuia să aibă cunoştinţă de modificarea stării de sănătate a muncitorului şi trebuia să recomande schimbearea locului, a condiţiilor de muncă sau a altei activităţi, sau investigaţii suplimentare dacă i se pune viaţa în pericol. Putem obliga angajatorii să efectueze controlul medical de câte ori cere legea dar nu putem verifica calitatea acestui control“, a precizat Ionel Petrea, ITM Galaţi. Potrivit ITM, în acest an este înregistrat un singur accident de muncă mortal, dar alte şapte-opt dosare de deces la locul de muncă din cauze medicale. Patronul firmei în cauză a refuzat să dea un punct de vedere oficial, mărginindu-se să precizeze că el respectă regulile şi plângerile nu sunt reale.