Ideea de a ţepui cumpărătorii fideli nu e tocmai nouă, folosindu-se vechea stratagemă cu ”îţi dau casa mai ieftin dar întâi plăteşte întreţinerea restantă”, fie cea legată de achitarea unei ”arvune” înainte de cumpărare. Două dintre păgubite au povestit cum au ajuns cu banii luaţi şi fără casă.
„Am luat un credit de 65.000 de franci elveţieni şi am ajuns la agenţie, la doamna Brânduşa Miron. Mi-a propus să iau un apartamanent care e încă la stat şi în care stătea cu chirie Aneta Bărbală. Mi-a zis să îi plătesc chiriaşei datoriile la întreţinere şi să îi dau bani să cumpere casa de la Loconfort şi apoi să mi-o dea mie. Evident că mi-a luat încetul cu încetul 110.000 lei şi am rămas acum pe drumuri, cu credit de achitat şi fără casă”, spunea Elena Timofte, o păgubită de 43 de ani.
Cam la fel a păţit şi Valeria Tonea, de 46 de ani, numai că ea susţine că a trimis bani pentru cumpărarea a două apartamente, pe aceeaşi filieră, surorii Brânduşei Miron, pe nume Brighita Pilat. Cei 26 de păgubiţi au de gând să îşi întemeiezi o asociaţie pentru a-şi recupera banii.
Membrii grupării aveau grijă să spele banii luaţi de la victime, bani pe care îi investeau în terenuri. Poliţiştii de la Crimă Organizată susţin că prima agenţie cu care au început înşelăciunea a fost Volaret, apoi i s-a schimbat numele în Imobmiro, ca mai apoi să devină Procasa 1 şi mai apoi Clarsim 2003 SRL. S-au făcut ieri 16 percheziţii imobiliare.
Unii dintre vecinii agenţiei au auzit oamenii care îşi cereau banii înapoi. ”Am auzit zilele trecute oameni plângând pe la uşă şi cerându-şi banii, dar mi-a fost teamă să ies, apoi a fost poliţia”, spunea Gabi, o femeie ce stă în blocul în care au funcţionat două dintre agenţiile cu care s-a făcut suveica de înşelăciuni. Cele 18 persoane sunt acuzate de aderarea la o grupare de crimă organizată, înşelăciune şi spălare de bani şi urmează să fie prezentate instanţei.