22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
2013 - anul dezastrelor în Galaţi
2013 - anul dezastrelor în Galaţi

Viscol şi zăpadă, inundaţii devastatoare şi mortale, grindină, alunecări de teren, sute de cutremure, ciclon transformat aproape în tornadă,  poluări accidentale, dar şi o bombă pe şantier. Cam aşa a arătat la Galaţi anul 2013, din punctul de vedere al incidentelor rezolvate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Au fost situaţii de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase, manifestate prin depuneri de zăpadă, temperaturi extrem de scăzute care au afectat în perioada 24 – 27.01.2013 activităţile economico-sociale ale judeţului. Au fost apoi situaţii de urgenţă generate de alunecări de teren. În data de 22.02.2013, în zona lacului Brateş au fost afectaţi circa 600 metri (km 5+100 – 5+700) din calea de comunicaţie feroviară pe ruta Galaţi - Bârlad, fenomen sesizat de către Compania Naţională CF CFR SA Bucureşti – Sucursala Căi Ferate Galaţi. Nu au lipsit, mai apoi, situaţii de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice în perioada 03.04.2013 – 07.05.2013; în această perioadă, fluviul Dunărea a înregistrat o creştere a nivelului şi a atins în data de 12.04.2013 cota de inundaţie, de 600 cm, la un debit maxim de 14.200 mc/s.

Apa morţii

Cea mai gravă situaţie de urgenţă din 2013 a fost reprezentată, clar, de inundaţiile din septembrie. Şi în mai - iunie au fost astfel de fenomene, dar nu atât de ample. În luna septembrie 2013, ploile torenţiale căzute în intervalul 11-12 septembrie 2013 au dus la înregistrarea unor cantităţi de precipitaţii de peste 150 l/mp în interval de aproximativ o oră. Urmările acestor fenomene periculoase dezvoltate într-un timp scurt şi cu o forţă deosebit de puternică au constat în pierderea a 9 vieţi omeneşti, 39 de comune afectate, 2500 case distruse, circa 17.000 animale moarte şi importante pagube în infrastructură şi agricultura judeţului. Traficul feroviar Galaţi - Bârlad a fost blocat din cauza colmatării terasamentului şi a distrugerii traverselor, toate cele trei drumuri naţionale care traversează judeţul au fost avariate pe raza comunelor Folteşti, Drăguşeni, Vârlezi, Tudor Vladimirescu, drumurile judeţene şi comunale au înregistrat mari pagube prin distrugerea îmbrăcăminţii asfaltice şi apariţia fenomenului de eroziune, iar numeroase poduri şi podeţe au fost distruse/avariate de viituri şi cantităţile mari de aluviuni antrenate.

Sute de cutremure     
 
În perioada septembrie - octombrie 2013, în satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi s-a înregistrat o intensă activitate seismică, având loc peste 300 cutremure cu magnitutinea cuprinsă între 0,2 – 3,9 grade pe scara Richter. Seismele repetate produse au afectat 30 de construcţii, acestea prezentând fisuri şi crăpături în pereţi şi/sau tavane. Pagubele au fost constatate şi evaluate de către comisia constituită prin Ordinul Prefectului Judeţului Galaţi nr. 287/02.10.2013. În urma analizei şi măsurătorilor efectuate de către autorităţi şi specialişti din cadrul Institutului Naţional de Fizică a Pământului Bucureşti s-a stabilit că, de fapt, cauza principală a cutremurelor e una tectonică.


Articole înrudite