De când tot judeţul a rămas fără vaccine antirabic au existat gălăţeni care, muşcaţi de animale, necunoscute spun ei, au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase solicitând imunizare antirabică. Din păcate, nici ieri vaccinul antirabic nu a ajuns la Galaţi.
„Avem promisiuni, poate că astăzi s-ar putea rezolva problema, dar nu ştim sigur. Am încercat să împrumutăm vaccin antirabic de la alte judeţe dar nu au reuşit. Nimeni nu are de împrumutat. În această perioadă 13 persoane s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase cu plăgi muşcate de animale. În general imunizarea se recomandă atunci când este vorba de plăgi muşcate multiple sau de plăgi cauzate de un animal necunoscut. După incidentul în urma căruia un copil a murit din cauza rabiei, în alt judeţ din ţară, a crescut foarte mult numărul celor care, având plăgi muşcate, cer imediat imunizare antirabică, spunând că nu cunosc animalul. În martie, de exemplu, am avut de imunizat 189 de persoane, faţă de o medie de 50-60, lunară, a imunizărilor. În aprilie numărul s-a redus la 66. Pentru persoanele care ajung la noi cu plăgi muşcate avem tratament profilactic şi, dacă nu au plăgi multiple, atunci îi reprogramăm pentru perioada în care vom primi vaccin. Dacă sunt plăgi multiple, atunci le facem ser antirabic. Serul antirabic are anticorpi şi acesta oferă imediat o imunizare de 2 săptămâni. Vaccinul, în schimb, asigura imunitate de lungă perioadă, deoarece are germeni atenuaţi, care obligă organismul să genereze anticorpi”, a precizat dr. Mihaela Debita, director Spitalul de Boli Infecţioase.
Din cei 13 gălăţeni muşcaţi de animale care au ajuns la spital după ce s-a terminat vaccinul, doar patru au necesitat imunizare de scurtă durată, cu ser antirabic. Restul au fost reprogramaţi pentru imunizare antirabică.