23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Victorie eroică a României în faţa Spaniei
Victorie eroică a României în faţa Spaniei

Ziua a doua a întâlnirii dintre România şi Spania a fost de un dramatism rar întâlnit. Balul a fost deschis de partida dintre Simona Halep şi Garbine Muguruza. Ambele jucătoare câştigaseră partidele de sâmbătă şi promiteau un meci de senzaţie. Spaniola declarase că o va învinge pe Simona şi a început în viteza a 5-a. Loviturile ibericei cu mama venezueleană ar fi făcut-o invidioasă şi pe Serena Williams. Simona a părut copleşită şi Muguruza s-a distanţat la 5-1 după ce a cucerit două break-uri. Simona s-a mobilizat la maximum şi a reuşit să revină până la 4-5. Muguruza şi-a valorificat apoi serviciul şi a cucerit primul set cu 6-4. Spaniola de 1,82 a câştigat duelul raliurilor, dar diferenţa a fost făcută de primul serviciu. Muguruza a avut un procentaj de 85% al primului serviciu în timp ce Simona a găsit foarte rar pătratul pentru serviciu din prima încercare. În setul doi s-a mers cap la cap până la 3-3. Al şaptelea game al setului, despre care se spune că este cel mai important, a fost uluitor. S-a jucat timp de aproape 20 de minute într-un ritm de finală de Grand Slam. Cu toate că părea ca are game-ul în mână, Simona a greşit inexplicabil şi Garbine a cucerit break-ul. Cu acest game s-a încheiat practic partida pentru că Muguruza a câştigat următoarele două game-uri şi s-a impus cu 6-4, 6-3. Simona nu a fost în apele ei, dar trebuie remarcat jocul fantastic făcut de Muguruza. A 24-a jucătoare în clasamentul WTA o învinge a doua oară consecutiv pe sportiva numărul 1 a României.
Simona Halep a declarat: „Am avut emoţii foarte mari. Nu mă pot detaşa când joc în Fed Cup. Nu am jucat ceea ce trebuia ca să o înving. Mi-a fost cam rău înainte de meci. M-a durut capul şi nu m-am simţit prea bine. Trebuie să progresez pe viitor ca să o înving pe Garbine. Ea a servit foarte bine cu primul serviciu şi nu m-a lăsat să joc agresiv. A fost foarte greu să revin în meci pentru că ea a greşit foarte puţin. Îmi pare rău că am pierdut un punct foarte important pentru România”.
Spectatorii erau împietriţi după înfrângerea suferită de Simona, pentru că Spania preluase conducerea la scorul general cu 2-1. Toate speranţele României se îndreptau spre Irina Begu. Jucătoarea numărul doi a României promisese după înfrângerea suferită în faţa lui Garbine Muguruza că se va revanşa. Irina a început extrem de hotărâtă partida cu Silvia Soler Espinosa. Spaniola conducea cu 4-3 la meciurile directe, dar Begu se impusese în ultimele două partide. Irina a făcut un prim set excelent şi tabela a arătat un sec 6-2. Publicul gălăţean începea din nou să spere. Irina a fost condusă cu 4-2 în setul doi, dar a lovit apoi puternic şi precis iar Soler Espinosa a trebuit să se recunoască învinsă cu 6-2, 6-4. România egala scorul general la 2 şi meciul decisiv devenea cel de dublu. Ambii căpitani nejucători au făcut schimbări faţă de perechile anunţate la tragerea la sorţi. Conchita Martinez a schimbat-o pe Larra Arruabarrena cu Garbine Muguruza, care părea de neoprit. Annabel Medina Garrigues, care ocupase odată locul 3 în lume la dublu, era punct fix pentru perechea spaniolă. Alina Tecşor decisese şi ea să o înlocuiască pe Alexandra Dulgheru cu Irina Begu. Jucătoarea numărul doi a României putea să devină eroina echipei României. Punctul fix al perechii române rămânea Monica Niculescu. Primul set a fost extrem de diputat. Româncele au jucat bine, însă au irosit câteva şanse importante. Forţa Garbinei Muguruza a făcut diferenţa pe finalul primului set şi perechea spaniolă s-a impus cu 7-5. Monica si Irina au început ezitant şi setul doi, dar de la scorul de 2-1 pentru adversare au câştigat 4 game-uri consecutive. Monica Niculescu a fost imbatabilă la fileu, iar Irina a lovit fantastic de pe fundul terenului. Româncele şi-au adjudecat setul doi cu 6-3. Atmosfera din patinoar a devenit irespirabilă, iar publicul le-a împins pur şi simplu de la spate pe Monica şi Irina. Cele două jucătoare ale României au jucat excepţional în setul 3 şi s-au distanţat la 5-2. Publicul a început să cânte ca pe stadion. Garbine Muguruza era epuizată, iar Annabel Medina Garrigues era total depăşită. Monica Niculescu şi Irina Begu au făcut punct după punct şi perechea română s-a impus cu 5-7, 6-3, 6-2. România a câştigat întâlnirea cu Spania cu 3-2, iar cele 4 fete au dansat pe teren pe acordurile melodiei „Noi suntem români”. Atmosfera fantastică a făcut ca eforturile promoter-ului Florin Şipoş, ale primarului Marius Stan şi ale city-managerului Aurel Vlaicu să dea roade. Patinoarul din Galaţi a fost gazda ideală pentru echipa de tenis a României, care s-a calificat în premieră la barajul pentru Grupa Mondială a Cupei Federaţiei.

Declaraţii

Monica Niculescu – România: „Spaniolele au jucat foarte bine în primul set. Irina mi-a spus că are crampe musculare şi am decis să dau eu tonul şi să dictez ritmul. Pentru mine a fost un meci fantastic. Avem o echipă minunată şi sunt mândră că fac parte din acest colectiv. Fetelor, vă mulţumesc din suflet şi cred că fără voi nu mă aflam aici. Publicul din Galaţi a fost extraordinar. Spectatorii ne-au dat energie pentru a câştiga”.

Irina Begu: „Publicul ne-a ajutat să câştigăm. Fără spectatori nu am fi reuşit să ne impunem. Vă spun sincer că este o adrenalină care te face să lupţi până la capăt. Mă simt foarte bine lângă Monica. Vreau ca de acum înainte să jucăm împreună la dublu în turnee”.

Garbine Muguruza – Spania: „A fost o zi dificilă şi suntem cam triste. Am fost foarte aproape să câştigăm. Am fost foarte motivată. Mi-am dorit foarte mult să câştig. Nu pot să dau vina pe oboseală. M-am simţit foarte bine în România. Este foarte greu să ajung numărul 1 în clasamentul WTA. Ştiu că mă ajuta şi înălţimea, dar este foarte dificil să ajungi în frunte”.

Conchita Martinez - căpitan nejucător Spania: „Ce zi am putut să trăiesc astăzi! Am început foarte bine cu victoria lui Garbine în faţa Simonei Halep. După acest succes uriaş a urmat meciul de dublu. Am ales-o pe Garbine pentru că este jucătoarea numărul 1 şi era în mare formă. Nu era obosită şi voia foarte mult să joace. România este o echipă foarte puternică. Are 3 jucătoare în topul mondial. Nu m-am gândit însă că putem pierde acest meci”.


Articole înrudite