10 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
«Mare om, mare artist!» S-a stins din viaţă pictorul gălăţean Neculai Iorga
«Mare om, mare artist!» S-a stins din viaţă pictorul gălăţean Neculai Iorga

Ne pleacă artiştii... "S-a stins din viaţă pictorul Nicolae G. IORGA, muzeograf la Muzeul de Artă Braşov şi Muzeul Brukenthal Sibiu, care şi-a pus amprenta pe arta plastică din Transilvania, urmând o cariera didactică şi artistică la Bucureşti, cu numeroase expoziţii personale şi participări la expoziţii de grup şi expoziţii în străinătate, cu lucrări în colecţii particulare de stat şi particulare din România, Anglia, Austria, S.U.A., membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (n. 2 mai 1933, Galaţi). Dumnezeu să-l odihnească!", notează Serviciul Referinţe - Galaţi.

«Pentru un pictor desenul este baza»

"Uniunea Artiştilor Plastici din România, cu adâncă tristeţe, anunţa dispariţia marelui pictor Neculai Iorga, un artist cu o carieră lungă, presărată cu amintiri incredibile: „Inspirat de conductele din subsolul fabricii Independenţa din Sibiu, am realizat patru tablouri pe care le-am expus la Sala Dalles. Doamna Peggy Guggenheim a venit în România şi a fost condusă în atelierele somităţilor vremii. Dar nu a fost atrasă de nimic. Când a făcut vizita la expoziţia noastră s-a oprit şi a zis: Tablourile acestea patru sunt achiziţionate de mine”.
Neculai G. Iorga s-a născut la Galaţi, în anul 1933. S-a apropiat de artele frumoase încurajat de Camil Ressu. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, la clasa profesorilor P. Dumitrescu şi Al. Brătăşanu. De-a lungul anilor a participat cu regularitate la expoziţii personale în Bucureşti, Braşov, Sibiu, dar şi la expoziţii de grup în ţară sau în străinătate. Lucrările sale au fost expuse la New York (1967); la Galeria Guggenheim, la Londra (1969); la Muzeul de Arta din Riga (1970); la Galeria de Artă din Viena (1981), Berlin (1984) şi Paris (1992).
Crezul artistic al marelui dispărut a fost: „Pentru un pictor desenul este baza. De-aia mi se pare exagerat că mulţi la ora actuală se inspiră din telefonul mobil. Studiul trebuie să fie după model, nu inspirat din calculator”.
Condoleanţe familiei îndoliate şi celor care l-au cunoscut şi i-au admirat arta.
Dumnezeu să-l odihnească!", transmite cu regret Uniunea Artiştilor Plastici din România.

«Mare om, mare artist!»

Cei care l-au cunoscut îi deplâng trecerea în nefiinţă. "Drum lin spre cer. Ce păcat! / A mai plecat un pictor... Drum bun şi colorat dincolo de lumea noastră! / Drum lin spre alte lumini! Dumnezeu să-ţi dea cea mai frumoasă paletă de culori / Dumnezeu să îl odihnească! Mare om, mare artist!", sunt câteva dintre mesajele de condoleanţe postate în mediul online.

Odihnă veşnică!


Articole înrudite