27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Războiul lui Halep cu ea însăși
Războiul lui Halep cu ea însăși

Psihologia sportivilor reprezintă probabil unul dintre cele mai fascinante capitole din sport, indiferent că vorbim despre fotbal, tenis, handbal sau cricket. Tenisul este și mai atrăgător din acest punct de vedere, întrucât este un sport solitar – nu vorbim despre dublu -, în care cel mai mare aliat al tău, dar și cel mai mare dușman în aceeași măsură, ești tu însuți.

Specialiștii spun că între un jucător aflat pe prima poziție în ierarhia mondială și unul care se află pe locul 100, diferențele sunt foarte mici, în cea ce privește bagajul tehnic și fizic. Amândoi pot servi cu 200 km/h, ambii pot lovi bine atât pe forehand, cât și pe backhand, și pot rezista unui meci-maraton de patru ore; diferența se face când intră în joc mentalul, care poate fi aliatul unuia și adversarul celuilalt. O lovitură de forehand pe care o trimiți în lung de linie sau în cross de sute de ori la antrenamente, o poți repeta cu succes când adversarul are minge de meci și, prin urmare, te salvezi, sau o poți trimite în burta fileului, semnându-ți sentința în acel joc.

Momentele de maximă tensiune dintr-un meci sunt cele care fac diferența între învingători și învinși. Sunt partide în care se poate întâmpla ca învingătorul să câștige mai puține puncte per total decât învinsul său, însă are avantajul de a fi câștigat punctele decisive, acolo unde forța sa mentală a făcut diferența. A juca bine sub presiune nu este la îndemâna oricui și, probabil, asta explică mai bine de ce Roger Federer sau Serena Williams continuă să câștige turnee de Grand Slam la o vârstă la care alții sunt retrași de ceva vreme.

Două episoade recente, care au avut-o ca protagonistă pe Simona Halep, sunt relevante pentru ceea ce înseamnă forța mentală a unui sportiv. În meciul cu Samantha Stosur, din optimile de finală ale turneului de la Miami, Halep a fost la un pas de eliminare în momentul în care fosta campioană de la US Open a avut minge de meci. Numai că românca a avut puterea să joace punctul exemplar, să-l câștige și să întoarcă soarta partidei în favoarea sa, iar amatorii de pariuri sportive online care au intuit potențialul jucătoarei din Constanța, cu siguranță că au dat lovitura, în momentul în care au mizat pe o răsturnare de situație, ținând cont de cota extrem de atractivă pe care Halep o avea în acel moment pentru a câștiga jocul.

La două zile distanță de la acel meci, tenismena din Constanța s-a aflat într-o situație opusă, în sensul că a fost la două puncte de a câștiga confruntarea din sferturi cu Johanna Konta, însă a greșit în momentele cheie, fapt de care a profitat la maximum adversara sa, britanica reușind în cele din urmă să se impună. Antrenorul lui Halep, Darren Cahill, a încercat să o revitalizeze pe jucătoarea română, explicându-i ce să facă și cum să rămână motivată, însă s-a izbit de o atitudine defetistă a elevei sale, care a și condus la eșec. Înainte de a pierde în fața lui Konta, Halep pierduse bătălia mentală cu ea însăși, iar acest lucru i-a fost fatal.

serena site

 


Articole înrudite

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteorologică cod galben cu in ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi