Baschetul românesc se află în progres. Cu toate acestea, rezultatele la nivelul loturilor reprezentative lasă de dorit. Soluţia ar fi naturalizarea de jucători, care este o modă în Europa.
Florin Nini, antrenorul lotului naţional feminin, a declarat: „Cu siguranţă că avem nevoie de naturalizări. În toate ţările se practică acest lucru şi nu înţeleg de ce la noi sunt atâtea probleme. Nu putem spune că Rusia şi Germania nu au jucători de valoare şi totuşi naturalizează americani. La toate categoriile de vârstă sunt jucători naturalizaţi. Am întâlnit în urmă cu 3 ani la campionatele europene de juniori A (under 18) o echipă din Elveţia care avea în componenţă 7 jucători ale căror nume se terminau în «ici». Cred că realizaţi de unde proveneau. Plus că ceilalţi erau din SUA. Doar franciza era elveţiană. Problema este că lucrurile se rup într-un loc şi nu se poate face nimic. Mă refer aici la naturalizarea unor jucători sau jucătoare. Eu am încercat la naţionala de fete, dar nu am izbutit. În Germania naturalizarea înseamnă să joci timp de 3 ani într-una dintre ligi şi, după un curs de limbă, care durează 6 luni, cetăţenia este obţinută. La noi trebuie să ai 5 ani de şedere, iar condiţiile de obţinere a cetăţeniei sunt foarte complicate. Ţările europene care contează reuşesc pentru că ştiu care le sunt interesele, numai că la noi lucrurile funcţionează foarte greu".
În primele eşaloane ale baschetului românesc, masculin şi feminin, evoluează mulţi jucatori străini de valoare care ar putea fi naturalizaţi. Cu câte doi jucători de origine sârbă şi un american, echipa naţională masculină a României ar putea să aibă rezultate mai bune decât în prezent. Acelaşi lucru s-ar putea petrece şi la naţionala feminină. Echipele naţionale de baschet ale României au nevoie de naturalizări, dar acestea nu vor sosi prea curând pentru că lucrurile în ţara noastră sunt foarte complicate. Acestea se simplifică doar când este vorba despre interesul politic.