23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
I-am „Pappat” pe Irlandezi
I-am „Pappat” pe Irlandezi

România s-a temut de partida cu Irlanda de Nord. Amintirea blestematului meci din 1985 plutea ca o fantomă peste maiestuosul Naţional Arena. Redebutul lui Puiu Iordănescu avea nevoie de un succes. Generalul îl adusese şi pe Mircea Lucescu în cantonamentul tricolorilor pentru a le întări moralul tricolorilor. Nea Puiu a imaginat un 11 ofensiv cu Sânmărtean la închidere lângă Pintilii şi cu Torje şi Chipciu în acelaşi timp în primul 11. Cu toată formula ofensivă, România a început poticnit. Prima ocazie a aparţinut nord-irlandezilor. Era minutul 15 când Lafferty i-a pasat lui Brunt şi acesta a şutat puţin pe lângă poartă. Ocazia oaspeţilor i-a trezit parcă pe tricolori. Chipciu trimite în bară din 6 metri în minutul 17, iar Stancu reia slab cu capul şi Carrol reţine. Următoarea ocazie importantă apare în minutul 31, când Sânmărtean face o cursă a la Maradona îi pasează lui Stancu, însă Motanul se încurcă în minge la 5 metri de poartă!
Tricolorii vor să intre la pauză în avantaj, însă britanicii se ţin bine. Irlanda de Nord putea să marcheze în minutul 45, dar Lafferty nu-l poate învinge pe Tătăruşanu din 6 metri. O primă repriză în care echipa reprezentativă avusese cel puţin 3 mâini moarte: Tănase, Pintilii şi Stancu. Generalul îl lasă la cabine pe Bogdan Stancu şi îl introduce pe Keşeru. Vârful Stelei îl deschide genial pe Raţ, dar fundaşul lui PAOK  trimite o scăriţă nereuşită şi mingea îl loveşte în piept pe portarul Carrol. România forţează cu toate liniile şi în minutul 61, Sânmărtean este faultat în careu de Baird, dar arbitrul suedez milionar în euro, Eriksson nu acordă penalty! România încearcă diferite variante ofensive, însă nord-irlandezii par trecuţi prin războaiele de guerrilla. Britanicii nu cedează niciun moment şi şarjează apărarea României prin Lafferty, un atacant forte bun, dar cam ciudat în viaţa particulară. Vine minutul 74 şi Raţ trimite o centrare interesantă de pe stânga, Torje sare peste balon care ajunge la Papp şi fundaşul dreapta al Stelei izbeşte mingea care se duce în colţul porţii 1-0 pentru România şi blestemul părea risipit. România atacă în valuri şi reuşeşte să rezolve meciul în minutul 79 prin Papp, care a fructificat cu capul centrarea de manual a lui Sânmărtean. România s-a impus cu 2-0.
Tricolorii nu au jucat spectaculos, dar s-au impus mai clar decât a arătat tabela la finalul disputei, 2-0. România se află pe primul loc în grupă, cu 10 puncte urmată de Irlanda cu 9. În aceeaşi etapă cu meciul România - Irlanda de Nord  s-au mai diputat partidele Ungaria - Finlanda 1-0 şi Grecia - Faroe 0-1.
România are şanse uriaşe să se califice la turneul final al Campionatului European, dar elevii lui Iordănescu mai au destule partide până să fie calificaţi. Plecarea lui Piţurcă nu a însemnat un recul. La cârma naţionalei se află un tehnician care este adeptul jocului ofensiv. Acest lucru a fost vizibil şi în meciul cu Irlanda De Nord. Tricolorii au îndeplinit ambele obiective în partida cu Irlanda de Nord. România s-a răzbunat pentru înfrângerea din urmă cu 29 de ani şi a trecut pe primul loc în grupă. Ce va fi în continuare nu poate fi anticipat. Cert este că naţionala a crescut în joc şi cu siguranţă că România este marea favorită a grupei de calificare.


Articole înrudite