23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul va fi Centru de Excelenţă în Baschet
Galaţiul va fi Centru de Excelenţă în Baschet

Baschetul prinde din ce în ce mai mult în oraşul de la Dunăre. Apariţia clubului Phoenix a dus la o popularitate sporită a sportului cu mingea la coş. Galaţiul va deveni încă din acest an Centru de Excelenţă în Baschet.
Florin Nini, managerul clubului Phoenix, a declarat: „Proiectul legat de Centrul de Excelenţă îl propunem şi îl trimitem spre studiu Consiliului Local. Eu vreau ca factorii de decizie din Primărie să înţeleagă faptul că proiectul este amplu şi este unic în istoria baschetului românesc. Noi sperăm să facem un parteneriat cu Universitatea «Dunărea de Jos», ceea ce pentru noi este foarte important. Aş vrea să felicit conducerea Universităţii că şi-a dat acordul verbal şi sunt convins că vom şi semna acest parteneriat. Dorim ca în acest Centru de Excelenţă să includem Primăria Municipiului Galaţi, Federaţia Română de Baschet şi Universitatea «Dunărea de Jos». Centrul de Excelenţă va presupune aducerea jucătorilor de valoare de 14-15 ani sub forma unor pregătiri centralizate, iar de la 16 ani cu transfer şcolar. Va fi un director de centru şi doi antrenori care vor lucra numai aici. Aici trebuie să fie una dintre pepinierele echipei naţionale. Este o experienţă pe care handbalul a făcut-o şi o face. Nu neapărat vor veni jucători din toată ţara, pentru că dispar concurenţa şi motivaţia. Eu îi iau pe toţi din ţară şi câştig tot la nivel naţional, dar nu ar fi o luptă corectă. Strategia trebuie să includă 4 Centre de Excelenţă, iar noi dorim să fim primii. Am primit asigurări că Primăria ne ajută. Avem nevoie de cazare pentru copii şi acest lucru nu se va face în cămine de liceu. Avem nevoie de un sistem şcolar care să includă 2 antrenamente pe zi şi ne-am gândit la Liceul cu Program Sportiv. Ei trebuie să aibă un cu totul alt statut decât ceilalţi elevi Federaţia de specialitate va remunera antrenorii şi va asigura materialul sportiv. Din partea Consiliului Local dorim doar să acopere parţial cheltuielile legate de dotarea sălii de forţă, mâncarea şi cazarea sportivilor. Doi antrenori vor fi oferiţi de clubul Phoenix iar unul va sosi din partea Federaţiei. Aportul Universităţii va fi important pentru că vrem să le oferim copiilor după terminarea liceului şi posibilitatea urmării unei facultăţi".
Galaţiul poate fi un deschizător de drumuri în baschetul românesc. Totul este ca adminstraţia locală şi Universitatea „Dunărea de Jos” să sprijine proiectul gândit de Florin Nini.


Articole înrudite