11 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Fotbalul românesc suferă la capitolul instruire”
„Fotbalul românesc suferă la capitolul instruire”

Rep.: Echipa României under 17 pregătită de Bogdan Vintilă a suferit 3 înfrângeri la turneul de elită din Anglia şi a dezamăgit pe toată lumea. Vă aşeptaţi la o astfel de prestaţie?

Gabriel Manolache: Nu, normal că nu mă aşteptam. Eu vin după 7 zile în care m-am aflat în ţară pentru selecţie, chiar am comentat cu Adrian Boiangiu, selecţionerul de la echipa under 16, om cu experienţă de 12 ani la loturile naţionale, despre această prestaţie. Chiar dacă înainte de plecarea în cantonamentul din Olanda toată lumea era optimistă, noi, în cadrul compartimentului tehnicienilor de la loturi, am comentat faptul că aceşti copii de 16-17 ani au stat 58 de zile în cantonament. Parcă şi programul a fost făcut ca aceşti copii să nu obţină calificarea. Trebuie să existe o dorinţă de joc, o bucurie a jocului pe care aceşti copii nu au avut-o. Presiunea care s-a pus pe ei vizavi de calificarea obligatorie la turneul final al campionatului european le-a dăunat. Trebuie să ne pliem pe caracteristicile poporului nostru. Copiii noştri sunt mămoşi şi nu poţi să-i ţii în cantonament la nesfârşit. Poţi să-i ţii 5 zile în cantonament şi apoi le dai drumul 3 zile să stea acasă şi astfel îi faci să se simtă mai în largul lor. Nu toţi jucătorii sunt obişnuiţi cu acest sistem cazon de pregătire. Acest program condensat cred că a dăunat. Plus că o vorbă din popor spune că pruncul cu multe moaşe rămâne cu buricul netăiat. Spun că, la o echipă reprezentativă, când numeşti un antrenor şi un staff trebuie să le acorzi o perioadă în care să demonstreze ce pot. Nu mai trebuie să numim antrenori pe genunchi şi apoi să ne băgam peste ei. Este păcat că s-a ratat calificarea, pentru că această generaţie avea şanse chiar să se califice la mondiale.

 

Rep.: O întrebare persistă: de ce a fost numit Bogdan Argeş Vintilă antrenor la acest lot. Ce-l recomandă pentru acest post?

Gabriel Manolache: „După plecarea lui Răducioiu au fost mai multe nume vehiculate, printre care şi cel al lui Adrian Văsâi. Trebuie să reamintesc faptul că el a calificat echipa cu jucători născuţi în 1994 la turneul final al campionatului european, unde a avut o grupă infernală, cu Germania, Olanda şi Cehia. El a fost acuzat că echipa a jucat prea defensiv şi că a pierdut calificarea mai departe. România a remizat cu Germania şi Cehia şi a pierdut apoi partida cu Olanda. Germania şi Olanda au jucat finala europenelor, au mers la mondiale, dar nu au ajuns în primele 10 echipe. Văsâi era îndreptăţit să fie numit pentru că avea mare experienţă. Este diferenţă mare între meciurile internaţionale şi competiţiile interne. Numele lui Vintilă a apărut pentru că a făcut parte din staff-ul Academiei Hagi. Cred că a fost numit tocmai pentru că îi cunoştea bine pe jucătorii de la Academie, de unde provin cei mai mulţi selecţionabili. Bogdan Vintilă îi cunoştea bine pe toţi jucători.

 

Rep.: Controversele s-au creat tocmai în jurul numelor lui Ianis Hagi şi Florinel Coman, vedetele echipei, pe care Vintilă i-a folosit puţin la turneul de elită. Ce s-a întâmplat?

Gabriel Manolache: Doar cei care au fost acolo pot să lămurească situaţia. Domnul Kovacs este cel care coordonează activitatea antrenorilor de la loturi. Trebuie făcută o analiză temeinică. Îmi dau seama că la noi se practică aruncarea vinei pe cineva. Dacă stăm şi analizăm ce condiţii sunt în România, noi nu putem să emitem pretenţii să ajungem într-un tur de elită. Norocul nostru este că s-a mărit numărul de echipe calificate la turneul final. Este mai uşor, decât să construieşti, cum se practică la copii şi juniori, să vorbeşti frumos la televizor. Sunt centre unde 12 grupe de copii se pregătesc pe un singur teren. Este incredibil că aceste lucruri se petrec în România. Dacă mergem prin toată ţara descoperim că doar la Academia lui Hagi există condiţii reale pentru performanţă. Ne antrenăm toată ziua pe terenuri sintetice, care reprezintă crimă pentru glezne şi articulaţii. Sigur că, dacă reuşim o calificare, este extraordinar. Nu trebuie însă să uităm că principalul scop al loturilor de juniori este formarea de jucători pentru loturile naţionale de seniori. S-au făcut greşeli şi o calificare la campionatul european înseamnă prezenţa la un turneu final pentru acumularea experienţei internaţionale necesare. Respectul şi încrederea vin numai după participarea în astfel de competiţii. Fotbalul românesc suferă la capitolul instruire, sunt jucători chiar în liga 1 care nu au ABC-ul fotbalului. Noi vrem să ajungem la Oxford şi Cambridge fără să fi trecut prin clasa a VIII-a. Noi dăm vina pe antrenorii de la copii şi junior, dar cum pot lucra aceştia pe o bucăţică de teren unde trebuie să le arate lucrurile elementare din fotbal? Ce să mai spun că vin copii la loturi care nu ştiu ce este bufetul suedez şi nu ştiu să se alimenteze?! Trebuie să reconstruim dacă vrem să mai avem şanse de pătrundere în elita fotbalului.


Articole înrudite