Reporter: În primul rând, de ce aţi acceptat oferta Oţelului?
Ovidiu Burcă: M-am retras în urmă cu 2 ani din activitatea de jucător şi am stat de atunci şi am observat cu atenţie ce se întâmplă în fotbalul nostru. Aşteptam doar o ofertă pentru a începe o activitate care este fascinantă. Când a venit oferta Oţelului nu am stat pe gânduri. Nu puteam să refuz o fostă campioană, o echipă de tradiţie în fotbalul nostru.
Rep.: Ce aţi găsit la club când aţi ajuns?
Ovidiu Burcă: Nu-mi place să vorbesc urât despre oamenii care au fost înaintea mea, dar este clar că nu se pricepeau la fotbal. De pe margine ni se pare că toţi ne pricepem, dar de fapt acest sport este complex şi are multe lucruri care trebuie învăţate în timp. Şi eu, care sunt pe teren de la o vârstă foarte fragedă, mai am multe de învăţat. Totul este însă să lucrezi în echipă. Eu şi Cristi Munteanu ne completăm reciproc şi ne înţelegem bine cu Vlad Răpişcă.
Rep.: Pregătirea fizică era marea problemă a echipei. Aţi rezolvat acest neajuns?
Ovidiu Burcă: Da. L-am readus pe domnul Tămaşanu şi am completat staff-ul şi cu un antrenor de fitness. De acum înainte cred că jucătorii nu mai pot avea scuze că au probleme fizice.
Rep.: Se aşteaptă multe de la Cernat şi Jula pentru că sunt cei mai experimentaţi. Jula a fost însă admonestat în meciul cu Pandurii, când a şi ratat o ocazie monumentală.
Ovidiu Burcă: Ştiu că există aşteptări mari de la Florin Cernat şi de la Gabi Jula. Cred că Florin este liderul echipei pentru că toate fazele noastre de atac trec pe la el. Gabi Jula este o persoană extraordinară. Lumea nu ştie că el a jucat accidentat în meciul cu Pandurii. Am hotărât să nu mai intre pe teren până nu se va reface. Eu am mare încredere în toţi jucătorii pe care i-am adus. Helder s-a integrat perfect, Brigido începe şi el să se integreze şi veţi vedea că va fi unul dintre cei mai buni jucători din liga 1. Iulian Popa este foarte valoros şi a demonstrat deja acest lucru, iar Leca este un fundaş valoros şi am avut şansa să-l transferăm. Echipa este în creştere.
Rep: Aţi evoluat în Ecuador, Japonia, China şi Germania, adică pe 3 continente. Cum a fost?
Ovidiu Burcă: Cum să fie? Se joacă diferit. În Japonia şi China se joacă foarte repede, în Ecuador echipele erau labartate pe teren, dar jucătorii aveau o tehnicitate deosebită. În Germania este însă după părerea mea modelul fotbalului profesionist. Totul este organizat până în cele mai mici detalii. Chiar dacă nu se lucrează la antrenamente foarte mult din punct de vedere tactic, pregătirea fizică şi calitatea jucătorilor fac diferenţa. Germania este pentru mine ţara cea mai dezvoltată în ceea ce priveşte organizarea cluburilor.
Rep: Ce părere aveţi despre nivelul ligii 1? Cum se joacă la noi?
Ovidiu Burcă: La noi se joacă un fotbal închis, tacticizat. Antrenorii italieni care au venit la noi, cu excepţia lui Bergodi, au lansat moda fotbalului la rezultat. Cele mai multe echipe de la noi joacă să nu piardă. Mulţi dintre tehnicienii din liga 1 sunt disperaţi să nu piardă şi organizează bine faza defensivă. Tactica exagerată ucide fotbalul. Mai sunt însă şi tehnicieni ca Petre Grigoraş, Gigi Mulţescu sau Costel Gâlcă, care promovează fotbalul ofensiv. Spectatorii nu mai vin la meciuri pentru că s-au săturat să vadă meciuri între echipe defensive.
Rep: Nu putea să lipsească şi întrebarea cea mai importantă. Scapă Oţelul de retrogradare? Şi dacă are şanse, cum îşi rezolvă problemele financiare?
Ovidiu Burcă: Dacă nu credeam că scapă de la retrogradare nu mai veneam la Oţelul. Avem un lot bun şi o să vedeţi că vom obţine victorii până la finalul turului. În ceea ce priveşte problemele financiare avem totul programat şi putem termina sezonul numai cu banii din drepturile TV. Să ne salvăm noi şi rezolvăm şi problemele financiare.
Rep: Credeţi că dacă aţi fi venit mai devreme la echipă, Oţelul ar fi avut mai multe puncte?
Ovidiu Burcă: Vă pot garanta că am fi avut mai multe puncte. Nu spun asta pentru că sunt lipsit de modestie. Vom vedea când se va trage linie la finalul campionatului dacă eu şi Cristi Munteanu am făcut treabă bună.