Rep.: - Domnule Hagioglu, ce se întâmplă la ACS M Dunărea, club care are doar echipe de copii şi juniori?
Ilie Hagioglu: - Activitatea se desfăşoară destul de bine. Ne dorim să facem un fel de şcoală de fotbal. Ne bucurăm că am reuşit să păstrăm echipele de juniori A şi B, astfel că avem grupe de la cei mai mici la cei mai mari copii şi juniori. Trebuie să ne gândim la viitorul fotbalului gălăţean, pentru că prezentul este trist. Ceea ce se întâmplă la nivel de seniori ne îngrijorează foarte mult. Prin înfiinţarea acestui Centru încercăm să creăm bazele unui viitor în fotbalul gălăţean.
Rep.: - Ce părere aveţi despre apariţia Centrelor de Excelenţă? Cum ar putea fi structurate acestea?
Ilie Hagioglu: - Am citit modelul de proiect trimis de conducerea Federaţiei Române de Fotbal şi mi se pare foarte încurcat. Ca să faci aceste Centre de Excelenţă pe cheltuiala exclusivă a primăriilor, mi se pare un lucru imposibil. Nu cred că vor fi primari care să marşeze la această idee. Cheltuielile administraţiilor locale ar fi prea mari. Primăriile trebuie să ajute în primul rând echipele proprii. Într-un astfel de Centru ar urma să fie selecţionaţi jucători din 4-5 judeţe. Dacă acest Centru ar fi la Galaţi, ar urma să vină în oraşul nostru jucători din Tulcea, Vaslui, Focşani, Brăila şi primăria de la noi ar trebui să suporte cheltuielile. Administraţiile locale preferă să investească în jucătorii tineri autohtoni. Plus că aceşti copii vor mai avea un handicap, pentru că nu vor evolua în nicio competiţie. Acum vreo 30 de ani existau Luceafărul, Pajura şi alte centre care erau subvenţionate în totalitate de Federaţie, iar după ce jucătorii evoluau la echipa naţională se întorceau în weekend să joace pentru cluburile de care aparţineau. Mai erau şi Centre care înscriseseră echipele în liga a 3-a şi jucau acolo. Era foarte bine gândit acel proiect. Mie mi s-ar părea normal ca Federaţia să suporte cheltuielile, iar administraţiile locale să pună la dispoziţie infrastructura. Astfel cred că s-ar găsi primari care să sprijine acest proiect.
Rep.: - Poate că ar fi mai bine ca Federaţia să facă o Academie după modelul celei a lui Hagi?
Ilie Hagioglu: - Eu cred că şi acest lucru va fi dificil de realizat. Academia lui Hagi a început să aibă rezultate după ce s-a implicat chiar Gică. Hagi a renunţat la contracte importante pentru a se ocupa exclusiv de Academie. Cred că dacă s-ar înfiinţa această Academie a Federaţiei se vor găsi foşti conducători ai unor cluburi care activează acum în Federaţie şi care vor numi antrenori de casă. Dacă s-a ajuns ca acest Isac să-l critice pe Hagi, nu mai are rost să vorbim. Dacă eram conducător la Federaţie îl dădeam afară în secunda doi pe acest Doru Isac. La aceste Centre de Copii şi juniori trebuie să activeze foşti jucători. Pe copil trebuie să-l înveţi cum să lovească mingea şi dacă nu ai jucat, nu ai cum să-i demonstrezi execuţiile corecte. Sunt unii care sunt bine pregătiţi teoretic, însă pe noi practica ne omoară.
Rep.: - Este posibil ca ACS M Dunărea să aibă şi echipă de seniori?
Ilie Hagioglu: - Sincer, eu mi-aş dori acest lucru. De la anul va fi o perioadă în care unii jucători vor termina junioratul şi trebuie să treacă la seniori, însă nu au unde să joace. Nici regulamentul nu ne ajută să înfiinţăm echipa de seniori. Probabil că dacă nu vom găsi o altă soluţie şi Galaţiul va rămâne fără o echipă de seniori în primele 3 eşaloane, lucru pe care nu mi-l doresc, vom fi obligaţi să o luăm de la zero şi într-o perioadă scurtă să avem echipă de seniori. Îmi doresc ca Oţelul să se salveze, Metalosport la fel, cum nu pot să uit că Dunărea a dispărut parcă dintr-o dată. Să nu uităm însă că au dispărut echipe importante din fotbalul românesc. Baia Mare, Piteşti, Constanţa, Timişoara, Arad nu mai au echipe pe prima scenă şi a fost nevoie de artificii pentru a avea formaţii în celelalte eşaloane. Eu sper ca în Galaţi să existe echipe în toate eşaloanele şi numeroşii iubitori ai fotbalului să aibă unde să meargă la final de săptămână.