La ultimul termen în procesul de insolvenţă al Fotbal Club Oţelul SA Galaţi a apărut o rază de speranţă pentru echipa-fanion a oraşului nostru. Procesul a fost amânat pentru 13 ianuarie 2016, însă, deşi pare doar o prelungire a agoniei, de data aceasta există o rază de speranţă care vine chiar de la principalul creditor al echipei, Direcţia de Finanţe. Despre ce este vorba: ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 209/2015 privind anularea unor obligaţii fiscale precum şi a Ordinului ANAF prin care se stabilesc procedurile de anulare a obligaţiilor fiscale, creanţa DGRFP Bucureşti în sumă de peste 22 milioane de lei ar fi supusă procedurii de anulare. Administratorul judiciar al Oţelului a formulat o cerere către organul fiscal prin care solicită aplicarea procedurilor de anulare a obligaţiilor fiscale supuse noilor reglementări legislative. De altfel, şi procesul Oţelului cu ANAF, ce a avut termen în data de 19 octombrie, a fost amânat pentru că instanţa a pus în vedere ANAF, Direcţiei Generale de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul ANAF precum şi Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Galaţi să-şi exprime punctul de vedere cu privire la modalitatea de aplicare a procedurii de anulare a obligaţiilor fiscale. Reamintim că suma de 22.400.571 lei reprezintă diferenţe la impozite, majorări şi penalităţi pentru intervalul 2008 - 2013, deoarece clubul a plătit jucătorii în baza unor convenţii civile până în 2008. ANAF-ul a considerat că Oţelul nu a interpretat corect legea şi a stabilit decizii de plată pentru diferenţele constatate.
Tot la termenul din 21 octombrie, s-a putut afla că, deşi Vlad Alexandru Răpişcă a renunţat la mandatul de administrator special din data de 31 iulie 2015, Adunarea Generală a Acţionarilor Oţelului, convocată de două ori, nu s-a putut întruni pentru a clarifica situaţia şi eventual pentru a numi un alt administrator special, pentru că acţionarii clubului, adică TNG Real Estate Management SRL şi Theta Proficiency SRL, nu s-au prezentat. Acesta este un semn clar că acţionarilor nu le mai pasă de echipă nici cât negru sub unghie, drept pentru care FC Oţelul Galaţi i-a fost ridicat dreptul de administrare.
Incluzând procesul de insolvenţă şi cel cu ANAF-ul despre care am făcut vorbire mai sus, echipa noastră are un număr impresionant de litigii, 40 dintre acestea fiind de natură sportivă, iar 6 sunt pe rolul instanţelor de judecată.