19 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Zeci de reacţii severe la vaccinul anti-COVID, într-o singură săptămână
Zeci de reacţii severe la vaccinul anti-COVID, într-o singură săptămână

Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, o serie de date statistice referitoare la reacţiile adverse la vaccinarea împotriva COVID-19, în care se arată că, în perioada 27 decembrie 2020 - 2 ianuarie 2021, au fost raportate 48 de reacţii adverse post-vaccinale indezirabile (RAPI) serioase sau severe la 15.856.528 de doze de vaccin anti-SARS-CoV-2 administrate, acestea reprezentând o rată de 3,02 la un milion de doze.
Conform unei informări a ministerului, printre aceste cazuri a fost vorba de tromboze - 16, miocardite - 15, şoc anafilactic - 12.
Totodată, sursa citată arată că rata RAPI la 1.000 doze produse vaccinale administrate în aceeaşi perioadă a avut o valoare crescută pentru Astra Zeneca (7,2), urmată de vaccinul Moderna (2,4), iar pentru produsele vaccinale Comirnaty şi Johnson&Johnson, ratele au fost sub 1.
Marţi, raportul publicat de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV), care şi-a încheiat activitatea în prima jumătate a anului trecut, arată că până la 2 februarie 2022 acoperirea vaccinală la nivel naţional a fost de 41,85% în rândul populaţiei generale şi, de la începutul campaniei şi până la sfârşitul anului 2021, au fost clasificate 19.716 cazuri ca reacţii adverse postvaccinare, dintre care 17.567 (89,1%) au avut manifestări generale.
Din aceste cazuri, 16.621, reprezentând 84,3%, au fost raportate în sistemul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) şi 3.093, adică 15,7%, au fost raportate către Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Din rândul cazurilor RAPI cu manifestări generale în baza documentelor medicale şi a investigaţiilor efectuate, cele mai importate cazuri au fost diagnosticate astfel: manifestări aparat cardio-vascular - 10 cazuri cu miocardită, 4 cazuri cu pericardită şi un caz cu miopericardită; tulburări hematologice - 16 cazuri cu manifestări trombotice, un caz citoliză hepatică, un caz purpură trombocitopenică; sistem nervos - 16 cazuri paralizie facială, 2 cazuri neuropatie senzitivă, un caz paraplegie flască şi un caz sindrom Guillain Barre; sistem imunologic - 424 cazuri cu reacţii alergice şi 12 cazuri cu şoc anafilactic. (sursa Agerpres)


Articole înrudite