01 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un pacient din opt prezintă cel puțin un simptom de COVID-19 lung
Un pacient din opt prezintă cel puțin un simptom de COVID-19 lung
Una din opt persoane afectate de boala cauzată de infectarea cu noul coronavirus prezintă unul dintre simptomele caracteristice COVID-19 lung, conform unui studiu amplu publicat vineri, informează AFP.
Aceste simptome includ "dureri abdominale, dificultăți și dureri la respirație, dureri musculare, ageuzie sau anosmie (pierderea gustului, respectiv a mirosului), furnicături, disconfort în gât, bufeuri de căldură sau de frig, greutate la nivelul brațelor sau picioarelor, precum și oboseală generalizată", potrivit studiului publicat în jurnalul științific The Lancet.
"La 12,7% dintre pacienți, aceste simptome pot fi atribuite COVID-19" la trei până la cinci luni după infectare, au concluzionat autorii.
Această cercetare, efectuată în Țările de Jos, este, prin scopul și metodologia sa, o piesă importantă pentru o mai bună înțelegere a riscurilor COVID-19 lung, adică persistența simptomelor după infectarea cu noul coronavirus.
În stadiul actual al cunoștințelor deținute, se știe că unii pacienți prezintă sechele specifice unei infecții cu coronavirus și că acestea nu pot fi explicate doar prin tulburări psihosomatice, așa cum au susținut inițial unii medici.
Însă, frecvența acestor tulburări și mai ales mecanismele fiziologice prin care acestea apar sunt în mare măsură necunoscute.
Studiul Lancet nu răspunde la această a doua necunoscută, însă face posibilă clarificarea primului element, în primul rând pentru că cercetarea a fost efectuată pe un număr mare de pacienți - peste 4.000 de persoane afectate de COVID-19.
La acești pacienți, episodul COVID-19 a fost confirmat printr-un test PCR sau prin diagnosticul stabilit de un medic.
Și aceasta constituie o noutate importantă, răspunsurile acestor pacienți fiind comparate cu cele ale unui grup de persoane care nu au avut COVID-19, deoarece este posibil ca unele dintre simptomele enumerate să fie resimțite fără ca boala COVID-19 să fie cauza. De fapt, aproape 9% dintre persoanele care nu au avut COVID-19 au prezentat unul dintre simptomele descrise mai sus.
În rândul persoanelor care au avut COVID-19, proporția crește la 21,4%. Cercetătorii au reușit astfel să concluzioneze că puțin peste 12% dintre persoanele afectate de COVID-19 dezvoltă o sechelă asociată în mod specific bolii.
Studiul are, însă, anumite limitări, cum ar fi faptul că nu a măsurat frecvența altor simptome asociate COVID-19 lung, cu precădere o stare de depresie sau de confuzie mentală, notează AFP. (sursa Agerpres)

Articole înrudite