O echipă de cercetători condusă de oameni de știință de la John Innes Centre din Norwich a editat materialul genetic al roșiilor pentru a deveni o sursă robustă de vitamina D, care reglează nutrienți cum ar fi calciul, esențial pentru a menține oasele, dinții și mușchii sănătoși, informează Reuters.
Deși vitamina D este produsă în organism după expunerea la razele soarelui, sursa sa majoră se află în alimentație, mare parte în produse lactate și în carne.
Niveluri scăzute de vitamina D - asociate cu o serie de afecțiuni, de la cancer la boli cardiovasculare - afectează circa 1 miliard de persoane la nivel global, au spus cercetătorii.
Frunzele de roșii conțin în mod natural unul dintre componentele constitutive ale vitaminei D3, denumit 7-DHC. Vitamina D3 este considerată cea mai potrivită pentru creșterea nivelurilor de vitamina D din organism.
Oamenii de știință au folosit instrumentul CRISPR - proiectat pentru a funcționa asemenea unei perechi de foarfece genetice - pentru a optimiza genomul plantei astfel încât 7-DHC să se acumuleze în principal în fruct, în aceeași măsură ca și în frunze.
După ce frunzele și fructul feliat au fost expuse la lumină ultravioletă timp de o oră, o roșie conținea niveluri de vitamina D echivalente cu două ouă medii sau cu 28 de grame de ton, au scris cercetătorii într-o lucrare publicată în revista Nature Plants.
Cele mai multe suplimente de D3 provin din lanolină, extrasă din lâna de oaie. Întrucât oaia rămâne în viață, este o alegere potrivită pentru pentru vegetarieni, dar nu și pentru vegani.
Oamenii de știință evaluează în prezent dacă lumina soarelui, și nu razele ultraviolete, ar putea converti în mod eficient 7-DHC în vitamina D3.
Noi reglementări în vigoare în Marea Britanie le-au permis oamenilor de știință să evalueze această teorie, însă ar putea trece o vreme până când vor ajunge pe rafturile supermarketurilor.
Pentru a compensa lipsa actuală în aportul de vitamina D din surse alimentare, două roșii modificate genetic de mărime medie ar trebui să fie suficiente a spus autorul principal al studiului, Jie Li, care a mai precizat că este dificil de distins între o roșie modificată genetic și o roșie sălbatică.
''Au gust de roșii'', a adăugat Cathie Martin, o altă semnatară a studiului. (sursa Agerpres)