Rezistenţa la antibiotice este o problemă de sănătate publică importantă, cu un impact extraordinar la nivel mondial şi trebuie să conştientizăm că este o problemă ca să putem lupta împotriva ei, atrage atenţia conf.univ.dr. Irina Magdalena Dumitru, coordonator ştiinţific al conferinţei regionale "Rezistenţa la antibiotice - încotro?", ce va avea loc între 11-12 mai 2018 la Constanţa.
"Rezistenţa microbiană apare oricum, deoarece orice antibiotic utilizat este urmat de rezistenţa mai târziu sau mai devreme, dar acest lucru depinde foarte mult şi de noi, cadrele medicale, de modul în care îl utilizăm. Cred că principala armă pe care o avem în momentul de faţă în lupta împotriva rezistenţei microbiene este reducerea consumului de antibiotice şi utilizarea judicioasă a acestora", a declarat conf.univ.dr. Irina Magdalena Dumitru, care, împreună cu prof.univ.dr. Sorin Rugină va coordona ştiinţific această manifestare. Înscrierile la eveniment sunt deschise, taxe reduse până pe 15 aprilie.
"Este nevoie de o politică de administrare de antibiotice la nivel naţional, însă avem nevoie şi de ghiduri locale. Noi, la Constanţa ne-am străduit să rezolvăm cumva această problemă şi am făcut un program de identificare a germenilor la nivel local. Vrem să facem ghiduri locale în urma acestor date pentru o utilizare judicioasă a antibioticelor. Cred că este necesar, cu fiecare conferinţă pe care o organizăm pe tema rezistenţei la antibiotice, să lansăm şi nişte ghiduri de informare locale şi naţionale, eventual nişte protocoale bine delimitate şi chiar şi un memoriu în care să prezentăm rezultatele noastre şi să le popularizăm cât mai mult în rândul populaţiei", susţine conf.univ.dr. Irina Magdalena Dumitru, directorul departamentului de cercetare, Universitatea Ovidius din Constanţa.
O iniţiativă extrem de necesară, care să faciliteze dialogul, schimbul de idei şi acumularea de informaţii privind terapia antimicrobiană, conferinţa regională "Rezistenţa la antibiotice - încotro?" este dedicată tuturor specialităţilor medicale, farmaciştilor, asistenţilor de farmacie, biologilor şi medicilor veterinari din judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea şi va reuni lectori de excepţie.
Utilizarea corectă a antibioticelor şi importanţa limitării prescrierilor nejustificate, a abuzului de antibiotice, despre politicile de prescriere a antibiotielor şi dacă sunt acestea respectate sau nu, despre dificultăţile în managementul infecţiilor cu bacili gram negativi, despre tuberculoză şi microbii mutanţi şi necesitatea campaniilor de informare privind acest subiect sunt câteva dintre temele de dezbatere din cadrul conferinţei.