Renunţarea la fumat reduce riscul de apariţie a cancerului pulmonar prin promovarea dezvoltării celulelor pulmonare ''protectoare'', susţin cercetătorii într-un studiu recent, citat de Press Association, informează Agerpres.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că renunţarea la fumat poate stopa deteriorarea plămânilor şi permite noilor celule sănătoase să reînnoiască mucoasa căilor respiratorii.
Echipa de cercetători de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie şi University College London (UCL) a descoperit că, în comparaţie cu fumătorii, persoanele care au renunţat la acest obicei aveau un număr mai mare de celule pulmonare ''sănătoase genetic''. Aceste celule, spun cercetătorii, prezintă un risc mult mai redus de a se dezvolta în cancer şi evidenţiază beneficiile stopării fumatului.
''Persoanele care au fumat foarte mult timp, 30, 40 sau mai mulţi ani, îmi spun adesea că este prea târziu pentru a renunţat la fumat, că răul e deja făcut'', a declarat doctor Peter Campbell de la Institutul Wellcome Sanger, autor principal al studiului. ''Ceea ce este atât de interesant la studiul nostru este faptul că demonstrează că niciodată nu este prea târziu să renunţăm - unele dintre persoanele din studiul nostru au fumat peste 15.000 de pachete de ţigări de-a lungul vieţii, dar în câţiva ani după ce au renunţat multe dintre celulele ce căptuşesc căile respiratorii nu au mai prezentat nicio dovadă de deteriorare provocată de tutun'', a explicat cercetătorul.
Se estimează că aproximativ 72% din cele 47.000 de cazuri de cancer pulmonar înregistrate anual în Marea Britanie sunt cauzate de fumat, notează Press Association.
Totuşi, deşi renunţarea la fumat poate reduce riscul de cancer, cercetătorii au subliniat că se menţine în continuare riscul de deteriorare permanentă în profunzime a plămânilor, care poate conduce la boli pulmonare cronice.
În plus, doctor Kate Gowers din cadrul UCL, a precizat că şi celulele pulmonare sănătoase pot conţine mii de mutaţii genetice care ar putea fi precum ''mini-bombe cu ceas, care aşteaptă momentul care le determină să progreseze către cancer''. Ea a adăugat că sunt necesare ''studii suplimentare cu un număr mai mare de persoane pentru a înţelege cum se dezvoltă cancerul din aceste celule pulmonare deteriorate''.
Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Nature.