Reporterul New York Times Benedict Carey a descris lacrimile într-un mod inedit: “transpiraţie emoţională”. “Având în vedere că transpir mult şi urăsc deodorantul, presupun că are sens faptul că plâng mult. Însă nu o să îmi cer scuze pentru acest lucru, deoarece după un plâns sănătos, mă simt întotdeauna curat, ca şi când inima şi mintea mea s-au calmat reciproc într-o cadă cu apă caldă.”
În articolul său “Miracolul lacrimilor”, autorul Jerry Bergman scrie: “Lacrimile sunt doar unul din miracolele care funcţionează atât de bine pentru noi încât le percepem ca pe ceva ce nu contează foarte mult”.
Lacrimile ne ajută să vedem
Începând cu funcţiile de bază ale lacrimilor, acestea ne îmbunătăţesc vederea. Literalmente. Lacrimile nu numai că lubrifiază globul ocular şi pleoapele, dar, de asemenea, previn şi deshidratarea diferitelor membrane mucoase. Fără lubrifiere nu ar fi vedere. Bergman spune că “fără lacrimi viaţa oamenilor ar fi complet diferită: pe termen scurt, enorm de incomodă, iar pe termen lung, vederea ar fi blocată în totalitate”.
Lacrimile omoară bacteriile
Nu ai nevoie de şerveţele speciale. Ai lacrimi! Lacrimile sunt propriul nostru agent antibacterian şi antiviral care luptă împotriva microbilor pe care îi luăm de pe calculatoare, coşuri de cumpărături, chiuvete publice şi toate acele locuri pe care aceste organisme îşi fac casă şi se reproduc. Lacrimile conţin lizozime, un lichid care omoară 90%-95% dintre bacterii în doar 5-10 minute! Acest lucru se traduce în aproximativ trei luni de răceli şi viruşi intestinali.
Lacrimile elimină toxinele
Biochimistul William Frey, care a realizat cercetări asupra lacrimilor toată viaţa sa, a descoperit într-un studiu că lacrimile emoţionale, acelea care se formează în momente de primejdie sau de durere, conţin mai multe produse secundare toxice decât lacrimile de iritaţie, cum ar fi cele produse atunci când curăţăm ceapă. Aşadar, lacrimile sunt toxice? Nu! De fapt, lacrimile elimină toxinele din organism care se formează din cauza stresului. Acestea sunt ca o terapie naturistă sau o sesiune de masaj, dar costă mult mai puţin!
Plânsul poate îmbunătăţi starea de spirit
Ştii care e nivelul tău de mangan? Nici eu. Însă şansele sunt ca să te simţi mai bine dacă este mai redus, deoarece supraexpunerea la mangan poate provoca stări dăunătoare: anxietate, nervozitate, iritabilitate, oboseală, agresivitate, tulburări emoţionale şi restul sentimentelor negative care şi-au găsit cuib la tine în “ogradă”. Plânsul poate reduce nivelul de mangan al unei persoane. Şi, exact ca în cazul toxinelor, lacrimile emoţionale au o concentraţie de albumină (responsabilă pentru transportul moleculelor mici) cu 24% mai mare decât lacrimile de iritaţie.
Plânsul reduce nivelul stresului
Lacrimile sunt ca o transpiraţie, şi exact ca şi în cazul exerciţiilor fizice, plânsul reduce nivelul stresului. Lacrimile elimină unele din chimicalele care s-au adunat în organismul tău din cauza stresului, printre care endorfina leucine-encafalină şi prolactina, hormonul pe care îl producem şi care afectează starea de spirit şi toleranţa la stres. Şi opusul este adevărat. Suprimarea lacrimilor creşte nivelul stresului şi contribuie la apariţia bolilor agravate de stres, cum ar fi presiunea arterială mare, problemele cardiace şi ulcerul peptic.
Lacrimile construiesc comunitatea
Într-un articol scris de Ashley Montagu pentru “Science Digest”, aceasta susţine că plânsul nu contribuie doar la o sănătate bună, dar construieşte şi comunitatea. În momentul în care o persoană plânge, susţinerea necondiţionată a oamenilor din cadrul comunităţii şi nivelul de intimitate dintre aceştia este la cote înalte. Lacrimile ajută la comunicare şi ocroteşte comunitatea.
Lacrimile eliberează sentimentele
Chiar dacă nu ai trecut printr-o experienţă traumatizantă sau nu eşti deprimat, omul obişnuit acumulează de-a lungul unei zile stări conflictuale şi resentimente. Uneori, aceste sentimente se adună în interiorul sistemului limbic al creierului şi în anumite colţuri ale inimii. Plânsul este purgativ. Lasă sentimentele să iasă din interiorul tău, înainte ca acestea să provoace un haos total cu sistemul tău nervos şi cel cardiovascular.
John Bradshaw scrie în cartea sa “Home Coming”, că “toate aceste sentimente trebuie simţite. Trebuie să te dezlănţui, să plângi în hohote şi să fii trist, să transpiri şi să tremuri, ca să te poţi elibera”.