Nimic nu ne poate oferi mai multa satisfacţie într-o zi caniculară de vară decât o felie suculentă şi răcoritoare de pepene!
Originile acestui fruct se află în Africa de Sud, în zonele semideşertice, unde şi acum cresc anumite varietăţi de pepeni sălbatici. Pentru populaţiile indigene, miezul roşu al pepenelui, care conţine aproape 95% apă şi restul zaharuri şi nutrienţi, a fost o salvare la vreme de secetă şi foamete.
100 de grame din acest fruct divin conţin 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziu, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.
Consumul de pepeni, indiferent de varietate, aduce numeroase beneficii organismului nostru: hidratează, vitaminizează, întăreşte sistemul imunitar şi reduce inflamaţiile din organism.
Pepenele verde are concentraţia cea mai mare de licopen comparativ cu orice altă legumă sau alt fruct proaspăt. Culoarea roşie a miezului este dată de licopen şi face din acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali.
Pepenele verde este fructul cel mai bogat în electroliţi, sărurile de sodiu şi potasiu pe care le pierdem prin transpiraţie. Pepenele verde este o sursă excelentă de vitamina A, antioxidantul care ajută la sănătatea ochilor, vitamina C care întăreşte imunitatea şi vitamina B6.
Pepenele verde este foarte bogat în vitaminele B care întăresc funcţia creierului şi ajută la convertirea proteinelor în energie celulară.
Antioxidanţii conţinuţi de pepenele verde ajută la reducerea severităţii astmului bronşic, a cancerului de colon, a afecţiunilor de cord, a artritei reumatoide şi a cancerului de prostată.
Consumul de pepene verde reduce durerile musculare şi îmbunătăţeşte timpul de recuperare, în urma efortului exercitat în timpul exerciţiilor fizice. Datorită conţinutului său de apă şi fibre, pepenele verde previne constipaţia şi contribuie la păstrarea unui tract digestiv sănătos. Pepenele verde nu are strop de grăsime, dar ajută producţia de energie şi protejează împotriva degenerărilor celulare. Pepenele verde conţine citrulină, care se găseşte îndeosebi în coajă, aminoacid care are rolul de a relaxa şi a dilata vasele de sânge. Pepenele verde este o sursă excelentă de nutrienţi şi pentru piele. Există numeroase tratamente cosmetice pe bază de pepene, care fac pielea fină şi strălucitoare, iar acest efect este datorat conţinutului bogat în apă al pepenelui.
Ştiaţi că ?
În lume există peste 1.200 de soiuri de pepene, dintre care aproximativ 300 cresc doar în Statele Unite şi în Mexic.
China este ţara care produce si exportă cele mai mari cantităţi de pepene din întreaga lume.
Pepenele era considerat fruct sacru şi era îngropat odată cu împăraţii egipteni în morminte. Pepenele este cultivat în peste 96 de ţări din lume.
Cel mai mare pepene din lume a avut 118 kilograme şi a aparţinut lui Bill Carson din Tennessee. Acest pepene a intrat în Cartea Recordurilor în ediţia din anul 1998.
În Vietnam, seminţele de pepene verde se consumă în timpul sărbătorii Noului An.
În Australia există chiar un festival dedicat pepenelui verde.
Pepenii au diferite forme, însă cea mai bizară este de departe cea pătrată, realizată într-un mod extrem de creativ de japonezi. Pepenii sunt crescuţi în forme de plastic pătrate, astfel încât, ajunse la maturitate, fructele vor lua forma recipientului în care au crescut. Japonezii cred că forma pătrată este mai ergonomică şi ajută la economisirea spaţiului din frigider.
Tot în China şi Japonia, a oferi pepene drept cadou îşi are rădăcinile în cele mai vechi timpuri, şi reprezintă un semn de iubire şi prietenie între oameni. Astfel, trandafirii si buchetele de flori sunt înlocuite cu deliciosul pepene.