16 MARTIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Păpădia poate fi folosită atât ca aliment, cât şi ca medicament
Păpădia poate fi folosită atât ca aliment, cât şi ca medicament

La noi, floarea galbenă de păpădie o întâlneşti pe orice petec de pământ scăldat de soare. Frunzele sale verzi, cu un gust amărui, asemănătoare celor de rucola, cu care se înrudeşte, pot fi un ingredient important în salata de primăvară.

Păpădia (Taraxacum officinale), numită şi buhă, cicoare, crestăţea, lăptucă, floarea-mălaiului, se găseşte în peste 100 de specii. Are frunzele lungi, crestate şi florile galbene, grupate în capitule. Creşte foarte bine în toate regiunile ţării. Perioada în care se poate găsi păpădia este mare, de primăvara timpuriu până toamna târziu, potrivit site-ului nutritie-sanatoasa.ro

Această plantă este o sursă importantă de potasiu, sodiu, calciu, fosfor şi fier. Frunzele conţin o cantitate mai mare de vitamina A decât morcovii, de asemenea vitaminele B, C, D şi K. Frunzele de păpădie conţin cupru, siliciu şi mangan. Rădăcinile conţin în plus inulină şi zaharuri complexe. Este bogată în calciu şi magneziu. Păpădia conţine colina (compus important în afecţiunile hepatice), precum şi flavonoide şi carotenoide, se menţionează pe www.frunza-verde.ro

Aparent, banala păpădie este una din cele mai puternice plante antitoxice şi depurative de la noi. Pentru uz terapeutic, sunt folosite atât frunzele, cât şi rădăcinile de păpădie. Frunzele de primăvară sunt mai bune în salată decât cele din vară. Sucul de păpădie a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru tulburările de vedere. În tratarea a numeroase afecţiuni, sunt indicate tinctura de păpădie şi decoctul de păpădie, notează site-ul www.sanatatecuplante.ro.

Primele cercetări ştiinţifice din Europa asupra efectelor păpădiei datează din prima jumătate a secolului al XX-lea. Câteva teste clinice preliminare indică faptul că unele preparate din păpădie pot trata tulburările intestinale. Specialiştii consideră că aceasta este o plantă valoroasă, care poate fi folosită atât ca aliment, cât şi ca medicament.

Frunzele, tulpinile şi rădăcinile sale ajută la mobilizarea şi eliminarea toxinelor din trup şi cresc tonusul întregului organism.

Este foarte bogată în potasiu, un diuretic natural şi sigur în cazurile de retenţie de apă. Sucul făcut din frunzele păpădiei, crude sau uscate, este foarte util în cazurile de constipaţie, la fel şi rădăcina acestei plante, când este corect procesată.

Specialiştii o folosesc cu succes în tratarea diverselor boli ale ficatului şi o recomandă chiar şi în cazurile extreme de ciroză. Ajută la creşterea secreţiei de bilă. Sucul de păpădie este un tonic puternic pentru ficatul leneş din cauza abuzului de alcool sau a dietei severe.

Un efect deosebit îl are atât planta uscată, cât şi cea proaspătă, în tratamentul diabetului zaharat, boală în care are uneori efecte miraculoase.

Păpădia face parte dintre plantele cele mai bogate în provitamina A. Este foarte eficientă în lupta împotriva radicalilor liberi, care duc la îmbătrânirea pielii. De asemenea, prin proprietăţile sale de detoxifiere, tonifică şi dă un aspect sănătos şi mai luminos pielii.

Aceasta plantă este utilizată şi în cazurile de anemie şi hepatită şi poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Păpădia poate, de asemenea, alina durerile reumatismale şi artrita.

Alte afecţiuni în care este folosită cu succes sunt acneea, alergia, indigestia, gastrita hipoacidă, dispepsia, guta, intoxicaţii diverse, toxiinfecţii alimentare, tromboflebită, ateroscleroză, hemoroizi, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, obezitate, transpiraţie, tulburări de metabolism, inflamaţii ale ganglionilor. Rădăcinile plantei sunt utilizate în principal ca stimulent al poftei de mâncare. Florile de păpădie au proprietăţi antioxidante şi pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, potrivit www.sfatulmedicului.ro

În China, o varietate de păpădie este folosită de mult timp pentru tratarea hepatitei, cancerului şi diverselor afecţiuni ale glandei mamare (inflamaţii, probleme legate de secreţia laptelui, cancer de sân), precum şi pentru îmbunătăţirea rezistenţei imunitare la infecţiile căilor respiratorii. Folosirea păpădiei este deja recunoscută în numeroase farmacopei consacrate.

Rădăcinile plantei sunt deseori prăjite şi se folosesc în prepararea unei băuturi similare cafelei sau ceaiului. Este, de asemenea, adăugată cafelei obişnuite, pentru a-i îmbunătăţi acesteia parfumul. Partea verde a păpădiei se poate folosi în diferite reţete şi chiar în producerea vinului.

Frunzele trebuie culese dimineaţa devreme, înainte ca floarea să se deschidă. Dacă sunt culese după înflorire, în timpul zilei, frunzele pot fi foarte amare. Cu cât sunt recoltate mai târziu, spre toamnă, cu atât sunt mai bogate în nutrienţi.

În cazurile de ulcer şi gastrită, păpădia este bine să fie folosită cu precauţie, deoarece poate cauza o supraproducţie de acid gastric. Sucul care se găseşte în tulpini poate provoca celor sensibili alergii. Cei care au probleme de retenţie de apă trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza această plantă, pentru a verifica nivelul de potasiu, potrivit site-ului nutritie-sanatoasa.ro.


Articole înrudite