Cercetătorii au descoperit că unul sau două pahare de vin pe zi funcţionează la fel de bine ca medicamentele pentru menţinerea oaselor în formă. O echipă de cercetători de la International Scientific Forum on Alcohol Research au analizat un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oregon, observând că femeile care consumau o cantitate moderată de alcool după atingerea menopauzei îşi menţineau oasele într-o stare bună. În schimb, studiul a arătat că persoanele care se abţineau de la consumul de băuturi alcoolice prezentau un risc mai mare de a suferi de osteoporoză.
Sute de mii de femei ce au ajuns deja la menopauză iau medicamente pe bază de bisfosfonat pentru a combate subţierea oaselor. Studiul publicat în Menopause Journal sugerează că un consum moderat de alcool ar putea avea acelaşi efect benefic ca acest tratament medicamentos.
Cercetătorii atenţionează însă că un consum mai mare de alcool are un efect nociv, sporind riscul de fracturi şi pe cel de a suferi o căzătură.
Experţii medicali au denumit osteoporoza şi „boala tăcută”, deoarece nu prezintă niciun simptom înainte de fracturarea unui os. Odată ce acest eveniment a avut loc, pacientul prezintă un risc sporit de a suferi noi fracturi ca urmare a vulnerabilităţii create. În Marea Britanie 300.000 de persoane suferă o astfel de fractură anual, lunar decedând 1.150 de persoane în urma fracturilor de bazin.