26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Chimioterapia face ca pacienţii să dezvolte rezistenţă la acest tip de tratament, ceea ce diminuează eficienţa tratării cancerului, avertizează revista ştiinţifică britanică Nature Medicine.
Un studiu realizat de cercetători americani de la Centrul pentru investigarea cancerului Fred Hutchinson din Seattle arată că celulele sănătoase care înconjoară o tumoare cancerigenă generează o proteină care explică de ce anumiţi pacienţi dezvoltă rezistenţă la chimioterapie.
Potrivit analizei, nouă din zece persoane care au o tumoare solidă ajunsă în faza de metastază, precum cea mamară, de prostată, plămân sau colon, devin rezistente la tratamentul prin chimioterapie, care de obicei se administrează pentru perioade limitate din cauza riscului de intoxicare a organismului. În perioada de repaus, celulele tumorale se recuperează şi devin rezistente la tratament.
Investigaţia s-a axat pe efectele chimioterapiei asupra fibroblaştilor, un tip de celule care au un rol foarte important în cicatrizarea şi producţia de colagen. Cercetătorii susţin că chimioterapia provoacă daune ADN-ului, ceea ce determină fibroblaştii să producă de până la 30 de ori cantitatea normală a unei proteine numită WNT16B, care stimulează creşterea celulelor tumorale, le ajută să invadeze ţesuturile din apropiere şi le face să devină rezistente la tratament.
Rolul acestei proteine în dezvoltarea cancerului era deja cunoscut, dar este pentru prima dată când se stabileşte o corelaţie între ele şi rezistenţa la chimioterapie.
'Tratamentele împotriva cancerului devin din ce în ce mai particularizate (...) Descoperirea noastră arată că micromediul care înconjoară tumora poate avea şi el un rol în succesul sau eşecul acestor terapii', explică pentru postul BBC autorul principal al studiului, Peter Nelson.
La rândul său, Fran Balkwill, expert la institutul britanic Cancer Research UK, a declarat că această investigaţie „concordă cu alte studii anterioare care arată că tratamentele împotriva cancerului nu afectează doar celulele tumorale, ci şi pe cele care înconjoară tumorile”. În opinia sa, următorul pas va fi găsirea unor modalităţi de a combate aceste mecanisme de rezistenţă pentru a creşte eficienţei chimioterapiei.


Articole înrudite