26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Colesterolul a avut parte de multă publicitate negativă în ultimul deceniu deoarece este considerat motivul care stă în spatele atacurilor de cord şi a bolilor arteriale. Modificând puţin informaţiile, companiile farmaceutice care produc medicamentele ce reduc nivelul colesterolului şi-au protejat industria şi afacerile de peste 34 de miliarde de dolari anual, prezintă Naturalnews.com.
Colesterolul a fost acuzat pentru dezvoltarea afecţiunilor cardiace, însă inflamarea este adevăratul vinovat. Atunci când corpul experimentează o reacţie inflamatoare din cauza unei răni, sistemul organismului răspunde prin obstrucţionarea vaselor sanguine, îngroşarea sângelui şi declanşarea multiplicării celulelor pentru a repara daunele.
Colesterolul este produs deoarece celulele au nevoie de acest alcool organic pentru a se putea forma. Placa vasculară se creează atunci când o arteră afectată trebuie reparată. Atunci când un individ se află într-o stare cronică de inflamare, riscul unei presiuni arteriale mari şi al unui atac de cord creşte.
Doctorul Jonny Bowden şi cardiologul Stephen Sinatra spun: “Noi credem că o combinaţie ciudată între informaţii eronate, studii îndoielnice, lăcomia corporatistă şi un marketing înşelător au complotat pentru a crea unul din cele mai dăunătoare mituri din istoria medicală, şi anume că afecţiunile cardiace sunt provocate de colesterol”.
În urma revizuirii informaţiilor oferite de numeroase studii, Bowden şi Sinatra au descoperit că nivelul colesterolului nu este un indicator potrivit pentru atacurile de cord: jumătate dintre persoanele care au suferit un infarct au un nivel al colesterolului normal, jumătate din cei cu un colesterol mare au inimi sănătoase, iar menţinerea unui nivel scăzut al colesterolului are puţine beneficii. Studiul cardiac Framingham, care a început în 1948 şi continuă şi în ziua de azi, arată în mod distinct că cei care au trăit cel mai mult au făcut parte din categoria celor cu un colesterol mare.
Studiul Lyon “al inimii dietetice”
Un alt studiu oferă dovezi clare referitoare la rolul pe care îl are alimentaţia în ceea ce priveşte sănătatea inimii. La începutul anilor ’90, cercetători din Franţa au decis să observe efectul pe care regimuri alimentare diferite îl au asupra afecţiunilor cardiace. La acest studiu au participat două grupuri de bărbaţi cu un risc mare în ceea ce priveşte dezvoltarea unor probleme cardiace. Cu toţii au supravieţuit, deşi fiecare dintre ei avea un nivel al colesterolului mare şi stiluri de viaţă stresante.
Un grup a fost rugat să adopte un regim alimentar sărac în grăsimi şi colesterol, iar al doilea grup au urmat o dietă mediteraneană, bogată în peşte, acizi graşi omega-3, legume şi ulei de măsline.
Studiul s-a încheiat mai devreme deoarece rezultatele obţinute la cei care au adoptat dieta mediteraneană au fost uimitoare. Participanţii din această categorie au înregistrat o scădere cu până la 70% a atacurilor de cord fatale, deşi nivelul colesterolului lor a rămas la acelaşi nivel pe parcursul întregului studiu. Pur şi simplu au încetat să mai moară.
“Tragedia constă în faptul că am ignorat adevăratele cauze ale bolilor cardiace, deoarece toată atenţia noastră a fost îndreptată spre colesterol. Problemele inimii apar din cauza inflamării, oxidării, stresului şi a zahărului, lucruri pe care le putem controla prin alimentaţie, suplimente sau prin schimbări ale stilului de viaţă, soluţii care nu au costurile sau efectele secundare ale medicamentelor farmaceutice”, concluzionează Bowden.


Articole înrudite