02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Multă cafea, un remediu pentru Alzheimer?
Multă cafea, un remediu pentru Alzheimer?

Un nou studiu sugerează că, pentru a combate declinul cognitiv legat de boala Alzheimer, ar fi eficient să bei o cantitate mare de cafea în mod regulat.

Cafeaua este adesea folosită în medii ştiinţifice: este criticată pentru că perturbă somnul, ne provoacă anxietate, ne face iritabili... Dar este aclamată şi de alte studii pentru beneficiile sale.asupra concentraţiei şi vigilenţei având un efect benefic şi împotriva tipului 2 de diabet.Un studiu recent publicat în “Frontiers in Aging Neuroscience” indică utilitatea acestuia împotriva declinului mental care precede adesea debutul bolii Alzheimer.

Realizat în Australia, studiul vizează un eşantion  de 227 de pacienţi. Dar s-a extins pe o perioadă lungă, puţin peste 10 ani. Cercetătorii au observat legătura dintre consumul de cafea şi abilităţile cognitive ale subiecţilor studiaţi.

Încetinirea acumulărilor de amiloid, care sunt cauza bolii

Savanţii au observat că de la o anumită doză de cafea băută în fiecare zi, s-a redus declinul cognitiv legat de vârstă, care poate fi precursorul unei tulburări atât de grave precum Alzheimer. Doza in cauza? „Dacă o ceaşcă medie de cafea preparată în casă cântăreşte 240 g, trecerea la două căni pe zi ar putea reduce declinul cognitiv cu 8% după 18 luni”, spune unul dintre medicii care au condus studiul.

Cafeaua nu numai că ar avea un rol interesant asupra funcţiilor noastre mentale, asupra atenţiei noastre, asupra capacităţii noastre de a ne rezolva lucrurile, dar ar avea şi beneficii împotriva acumulării unei proteine responsabile de Alzheimer: amiloidul. Cu doza menţionată mai sus în 18 luni, cercetătorii observă că aglomerarea acestei proteine pe neuroni scade cu 5%. De asemenea, ar reduce toxicitatea amiloidului din creier.

Acest studiu merită aprofundat pentru că ne spune până la ce cantitate se poate bea cafea pentru ca raportul beneficiu/risc să rămână interesant. Păcat că nu specifică cum să prepari cafeaua pentru a fi mai eficientă, sau în ce momente ale zilei să o bei. O continuare a cercetărilor ar trebui să ofere şi mai multe informaţii despre excipienţii din cafea care îi conferă această acţiune interesantă.

Şi apoi, din nou, atenţie, un studiu recent a concluzionat în schimb că excesul de cafea, peste 6 căni, este dăunător pentru creier!

 


Articole înrudite