Medicul Angelique Coetzee, preşedinta Asociaţiei Medicale din Africa de Sud şi medic generalist în Pretoria, este cea care a informat autorităţile sud-africane în legătură cu apariţia unei noi variante a coronavirusului, ea fiind cea care a observat, în prima parte a lunii noiembrie, la pacienţi săi cu COVID simptome care nu aveau sens la prima vedere, relatează The Telegraph.
Doctorul sud-african spune că s-a gândit că este posibil să fie vorba despre o nouă variantă a virusului atunci când persoane fără alte probleme de sănătate au avut simptome „neobişnuite” de COVID-19.
Este vorba despre tineri care s-au plâns de oboseală intensă, dar şi un copil în vârstă de şase ani, care avea o frecvenţă foarte mare a pulsului. Niciunul dintre ei nu şi-a pierdut însă gustul sau mirosul.
”Simptomele lor erau atât de diferite şi atât de uşoare faţă de cele pe care le tratasem înainte”, a declarat dr. Coetzee, pentru sursa citată. Pe 18 noiembrie, când patru membri ai unei familii au fost testaţi pozitiv cu COVID-19 după ce s-au confruntat cu o oboseală intensă, medicul a informat comitetul consultativ pentru vaccinuri din Africa de Sud. Ea spune că peste 20 dintre pacienţii săi au fost testaţi pozitiv după ce au avut simptome ale infectării cu noua variantă. Cei mai mulţi dintre erau bărbaţi sănătoşi, iar aproximativ jumătate nu erau vaccinaţi.
”Am avut un caz foarte interesant, un copil, o fetiţă de vreo 6 ani, cu un puls foarte ridicat, şi m-am întrebat dacă ar trebui să o internez. Dar am consultat-o două zile mai târziu şi a fost mult mai bine”, spune medicul.
Angelique Coetzee atrage însă atenţia asupra faptului că pacienţii consultaţi de ea nu aveau alte probleme de sănătate, existând riscul ca vârstnicii, care suferă şi de alte boli, să fie mult mai afectaţi de noua variantă.
”Motivul pentru care trebuie să ne îngrijorăm acum este că, atunci când persoanele mai în vârstă, nevaccinate vor fi infectate cu noua variantă, vom vedea mulţi oameni cu o formă severă a bolii”, a precizat aceasta.
Varianta B.1.1.529, numită Omicron, şi declarată drept „îngrijorătoare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a fost identificată pentru prima dată în Botswana pe 11 noiembrie. În acest moment există cazuri confirmate în Africa de Sud, Hong Kong, Israel, Belgia, Germania, Marea Britanie, Italia, Cehia şi Australia, iar în Olanda şi Danemarca există suspiciuni de infectare.
Varianta prezintă 32 de mutaţii, care i-ar putea permite să evite protecţia oferită de vaccinuri şi să se răspândească rapid. Cercetătorii din Africa de Sud spun că Omicron se află în spatele unei explozii de cazuri în provincia Gauteng a ţării, care include oraşele Johannesburg şi Pretoria.
Cazurile zilnice au crescut aici de la aproximativ 550, săptămâna trecută, la aproape 4.000, în prezent. În aceste condiţii, Uniunea Europeană, SUA şi alte state au suspendat toate călătoriile către şi dinspre Africa de Sud şi ţările învecinate. Măsura a fost criticată de oficialii sud-africani, care susţin că ţara lor este pedepsită pentru că a dat dovadă de transparenţă atunci când a identificat noua variantă.
”Această recentă serie de interdicţii de călătorie înseamnă a pedepsi Africa de Sud pentru capacitatea avansată de secvenţiere genomică şi de detectare mai rapidă a noilor variante. Excelenţa ştiinţifică trebuie salutată, nu pedepsită”, a transmis guvernul sud-african printr-un comunicat.